5 nejlepších polévek, které vás postaví na nohy!

V dnešní moderní době se na polévky často zapomíná, naši předkové je ale na svůj jídelníček zařazovali často a měli k tomu dobré důvody. Polévka je rychlým a levným jídlem, do kterého vždy dobře zužitkujete sezónní suroviny nebo různé zbytky z kuchyně, jako jsou luštěniny, těstoviny, vločky a podobně. Jsou velice variabilní, při použití ingrediencí využijte svou nápaditost a polévka nikdy nebude stejná! Pokud přidáte například brambory nebo kroupy, stanou se výživnou náhradou hlavního jídla.

Bramborová polévka

Bramborová polévka neboli “bramboračka”, je tradiční české či slovenské jídlo. Základem této vydatné polévky jsou vždy brambory, česnek a majoránka. Další suroviny se liší recept od receptu. Ve většině z nich ale nechybí čerstvé houby, po kterých získá polévka svou typickou vůni.

Recept na bramborovou polévku najdete ZDE

bramborová polévka

Česneková polévka

V některých českých nářečích se česnečce říká také oukrop nebo úkrop.

Základem je samozřejmě česnek, dále brambory a chlebové krutony. Tato polévka je díky česneku výborná na posilnění obranyschopnosti a celého organismu, pomáhá při nachlazení a někteří lidé si ji s oblibou vaří jako záchranu při kocovině.

Recept na nejlepší česnekovou polévku najdete ZDE

Gulášovka

I když gulášovou polévku najdete v kuchařkách jako tradiční český pokrm, jedná se o typickou uherskou kuchyni. Základem je červená mletá paprika, která dodává polévce její nezaměnitelnou barvu. Díky dalším ingrediencím, jako je hovězí maso a brambory, s přehledem nahradí hlavní chod.

Recept na gulášovou polévku najdete ZDE

Zelňačka

Zelná polévka, nebo také “zelňačka”, je pokrm připravený z kysaného zelí. Zelňačka má velké množství variant, je možné připravit zelňačku bílou nebo červenou, s masem či uzeninou nebo ve verzi se smetanou. Nicméně každá z těchto variant má díky kysanému zelí příznivé účinky na naši obranyschopnost a posílí střevní mikroflóru. Díky husté konzistenci se polévka často podává jako hlavní jídlo.

Recept na výbornou zelňačku najdete ZDE

čočková polévka

Čočková polévka

Čočková polévka je u nás jednou z nejběžnějších vůbec, díky tomu existuje řada variant a obměn. V poslední době se k její přípravě využívá čím dál populárnější čočka červená, která je oblíbená zejména proto, že tolik nenadýmá. Tato polévka se tradičně konzumuje na Nový rok. Toho, kdo si ji tento den dopřeje, se budou celý rok držet peníze. Tato pověra vznikla pravděpodobně pro nápadnou podobu čočky s mincemi.

Recept na čočkovou polévku najdete ZDE

Polévky by tedy neměly chybět v žádném správném jídelníčku. Ať už si dáte její lehkou variantu na snídani či večeři, krémovou před obědem nebo hustou a sytou jako hlavní jídlo, vždy vás zasytí a navíc si pochutnáte!

Autor: Redakce

Zdroj foto: Pixabay.com