Baobab – mohutný strom rostoucí na rozpálených pláních Afriky neslouží jen zvířatům k poskytnutí potravy a stínu. Jsou to všestranné rostliny, jejichž účinků si tamní obyvatelé všimli již před staletími. Ze semen, plodů, dokonce i z kůry baobabů tak připravují celou řadu léčivých odvarů, ale i chutné pokrmy či oleje.

V Africe jsou baobaby v různých regionech také uctívány jako příbytky duchů či božstev nebo jsou jim připisovány magické účinky. Ve vesnicích fungují stejně jako u nás náměstí – jsou středobodem celé obce, v minulosti se výše postavení členové vesnic a starci scházeli pod jejich větvemi a rozhodovali o dění a důležitých věcech. V blízkosti těchto posvátných stromů se také konaly oslavy, obřady a jiné rituály.
Pojďme se společně dozvědět o těchto stromech více a zjistit, jak jejich potenciál využít naplno i u nás!
Čtěte také: Tlustice – jak pěstovat odolnou sukulentní bonsaj?
Jak baobaby vypadají a kde se vzaly?
Baobaby jsou majestátní stromy dosahující výšky až 30 metrů, které jsou charakteristické svým silným kmenem, který nemá letokruhy a je dutý. Na světě najdeme celkem 8 druhů baobabů. Některé pocházejí z Afriky včetně Madagaskaru, jiné najdeme dokonce s severozápadní Austrálii.
Plody afrických baobabů jsou jedlé, stejně jako semena v nich obsažená. Květy, plody i semena se mohou Evropanům jevit poněkud exoticky. V Africe se však jedná o poměrně běžnou surovinu v kuchyni i lidovém léčitelství.
Zajímavost: Baobaby mají pod kůrou fotosyntetickou vrstvu, díky které dokáží přežít i největší, několikaměsíční období sucha, při kterých ztrácejí všechny listy.

Pozoruhodné účinky baobabů
Ovoce baobabů je zdrojem celé řady vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Dužina i semena obsahují například vysoké množství vápníku, železa, hořčíku, draslíku, a hlavně vitamínu C. Právě díky vysokému obsahu “céčka” je ovoce baobabů skvělou surovinou pro období chřipek a nachlazení, jelikož znatelně posiluje imunitní systém.
Díky vysokému obsahu vlákniny je dužina výborná k pročištění střev. V Africe je využívána jako přírodní probiotikum k úpravě střevní mikroflóry při průjmech. Za studena lisovaný nerafinovaný olej ze semen baobabů má pak blahodárné účinky na pleť. Vysoký obsah polyfenolů zase činí z ovoce výborný přírodní doplněk pro lidi trpící cukrovkou.

Využití baobabu – dužina, prášek i čaj nabitý vitamíny!
Africký baobab prstnatý (Adansonia digitata) má skutečně všestranné využití. V Senegalu se plodům přezdívá opičí chléb a vyrábí se z něj snad vše, na co si vzpomenete – od zmrzliny, přes bonbóny, výborné koktejly až po čaje. V této zemi se setkáte také s nápojem “Bouye”, který se z baobabu připravuje.
Vy si chuti i pozitivních účinků plodů baobabů můžete užít ve formě prášku z dužiny. Jedná se o jemně mletý bezlepkový prášek plný vitamínu C a vlákniny. Prášek se hodí zejména do sladkých pokrmů jako jsou dezerty a koláče, ale třeba i ovocné smoothie a mléčné koktejly. Doporučuje se konzumovat jednu až tři lžičky prášku z dužiny ovoce baobabů denně.
TIP: V Česku si lidé oblíbili používat prášek hlavně do pečení. Výborně chutná například v drobence na ovocné koláče!