Bylinné čaje se zejména v zimním období mohou stát účinným způsobem, jak své tělo udržet v plném zdraví a nejlepší kondici. Každý hrnek čaje z bylinek v sobě skrývá sílu přírody, která je pro lidské tělo nejlepší. Bylinky totiž obsahují množství zdraví prospěšných látek, které si právě prostřednictvím horkého čaje může dopřát každý.
Konkrétní účinky jednotlivých čajů se budou samozřejmě lišit podle toho, jakou bylinku k jejich přípravě použijete. Obecně shrnuto lze říci, že pravidelné popíjení bylinných čajů nejvíce ocení vaše imunita a trávicí systém. Tyto čaje ale mají také další příznivé účinky.
Příprava bylinných čajů
Při přípravě bylinných čajů můžeme postupovat různými způsoby. Tím nejčastějším je postup, při kterém vznikne tzv. nálev. Nejde o nic složitého, je to přesně to, co si při přípravě čaje ihned představíte. Určité množství sušených bylinek nasypeme do hrnku či jiné nádoby, přelijeme horkou vodou a poté necháme louhovat. Po ukončení louhování čaj scedíme. Bylinný nálev se poté nejčastěji popíjí okamžitě, dokud je teplý. Typickými zástupci čajů připravovaných touto formou jsou například lípa, heřmánek nebo jitrocel.
Druhou variantou přípravy bylinných čajů je odvar. Od nálevu se odvar liší tím, že bylinky pouze nepřeléváme, nýbrž je po určitou dobu vaříme ve vroucí vodě. Často se tímto způsobem připravují bylinné kořeny, typickou ukázkou je proto zázvor.
Posledním způsobem, jak můžete bylinný čaj připravit, je macerace. V tomto případě už jde o specifický a zdlouhavější proces přípravy. Tímto způsobem musíme zpracovávat hlavně šípek. Jen tak zajistíme, že v šípkovém čaji zůstanou zachovány zdraví prospěšné látky. A právě o ty nám jde.
Teď už se ale pojďme podívat na 6 nejznámějších a nejlepších bylinných čajů, které vám chceme představit. Dozvíme se, jaký je jejich způsob přípravy a jaké mají pozitivní účinky na naše zdraví.

Lipový čaj
Lipový čaj je typickou ukázkou nálevu. Usušenou lípu při přípravě lipového čaje proto přelijeme horkou vodou. Louhovat necháme alespoň 20 minut.
Pokud budeme lipový čaj popíjet pravidelně, můžeme se těšit na zklidnění organismu a odbourání stresu, zlepšení trávení či detox organismu. Obsahuje množství antioxidantů. Lipový čaj je prospěšný také při chřipce a nachlazení – podporuje totiž vykašlávání a pocení, čímž urychluje jejich léčbu.
Šípkový čaj
Šípkový čaj se připravuje specifickým způsobem. Sušené šípky nadrtíme, zalijeme studenou vodou a necháme macerovat klidně celou noc. Maceraci ukončíme tím, že čaj začneme ohřívat. Ohřívání ale ukončíme při 70, maximálně 80 °C. Šípkový čaj nesmí projít bodem varu. Poté scedíme přes husté sítko a chutný šípkový čaj je hotový.
Pokud dodržíme tento postup, zachováme v čaji obsah zdraví prospěšných látek. Těch je v šípkách obrovské množství. Díky tomu má šípkový čaj antioxidační účinky, podporuje imunitní a trávicí, ale také kardiovaskulární systém. Užitečný je také při nachlazení a onemocněních horních dýchacích cest.

Zázvorový čaj
Zázvorový čaj je zástupcem odvarů. Celý kus kořene nebo jeho nastrouhanou podobu vhodíme do vody a přivedeme k varu. Poté vaříme alespoň 15 minut. Vařit ale můžete i déle podle své chuti – čím delší dobu budete zázvor vařit, tím bude chuť čaje štiplavější a ostřejší. Po ukončení varu čaj scedíme.
Zázvorový čaj je slavným bojovníkem s chřipkou a nachlazením. Často nám během nemoci dokáže pomoci více, než jakékoli kapky či léky. Můžeme ho ale popíjet také jako prevenci chřipky a nachlazení. Podporuje hlavně imunitní systém a v těle působí proti zánětu.
Heřmánkový čaj
Heřmánkový čaj připravíme v podobě nálevu. Sušený heřmánek proto přelijeme vroucí vodou a necháme louhovat – maximálně však 10 minut. Při dlouhém louhování totiž heřmánkový čaj zbytečně zhořkne.
Heřmánkový čaj dokáže opět podpořit imunitu a je proto skvělým pomocníkem při nachlazení. Harmonizuje trávicí systém – zmírňuje křeče a nadýmání, dokáže uvolnit zácpu. Heřmánek má navíc také zklidňující účinky a dokáže pomáhat i při problémech se spánkem.

Jitrocelový čaj
V případě jitrocelového čaje je příprava opět velmi jednoduchá – připravíme nálev. Sušený jitrocel necháme louhovat 5-10 minut, načež čaj scedíme.
Jitrocelový čaj je skvělý hlavně pro dýchací cesty – zmírňuje kašel a pomáhá s uvolňováním hlenu. Jitrocel proto nachází své místo dokonce při léčbě astmatu či bronchitidy. Jitrocelový čaj ale dokáže vylepšit i stav trávicího systému. Působí také jako přírodní detox a napomáhá pročišťovat krev.
Čaj z ostropestřce mariánského
Při přípravě tohoto čaje si nejdříve ostropestřec připravíme – potřebovat budeme nadrcená semena. Ta pak můžeme připravit buď jako nálev (semena pouze přelijeme horkou vodou a necháme louhovat alespoň 20 minut), nebo jako odvar (semena chvíli povaříme a poté necháme odstát, ale už kratší dobu – například 10 minut).
Čaj z ostropestřce mariánského je blahodárný hlavně na naše játra. Optimalizuje jejich funkce, napomáhá regeneraci. Kromě toho detoxikuje celý organismus a podporuje funkce trávicího i kardiovaskulárního systému.
Nejlepší bylinné čaje
Jitrocelový čaj
V případě jitrocelového čaje je příprava opět velmi jednoduchá – připravíme nálev. Sušený jitrocel necháme louhovat 5-10 minut, načež čaj scedíme.
Jitrocelový čaj je skvělý hlavně pro dýchací cesty – zmírňuje kašel a pomáhá s uvolňováním hlenu. Jitrocel proto nachází své místo dokonce při léčbě astmatu či bronchitidy. Jitrocelový čaj ale dokáže vylepšit i stav trávicího systému. Působí také jako přírodní detox a napomáhá pročišťovat krev.
Čaj z ostropestřce mariánského
Při přípravě tohoto čaje si nejdříve ostropestřec připravíme – potřebovat budeme nadrcená semena. Ta pak můžeme připravit buď jako nálev (semena pouze přelijeme horkou vodou a necháme louhovat alespoň 20 minut), nebo jako odvar (semena chvíli povaříme a poté necháme odstát, ale už kratší dobu – například 10 minut).
Čaj z ostropestřce mariánského je blahodárný hlavně na naše játra. Optimalizuje jejich funkce, napomáhá regeneraci. Kromě toho detoxikuje celý organismus a podporuje funkce trávicího i kardiovaskulárního systému.
Nejlepší bylinné čaje




TIP: Do konce ledna platí sleva 10 % na všechny čaje se slevovým kódem LEDEN23
Zdravá síla přírody
Pár slov závěrem – bylinné čaje jsou kromě toho, že jsou čistě přírodní a velmi zdravé, také velmi chutné. Dochucovat si je můžete také dalšími užitečnými látkami – například medem nebo citronovou šťávou.
Obzvláště v zimních obdobích vám bylinky mohou udělat obrovskou službu. V případě lidí, kteří jsou během podzimu a zimy věčně nachlazení a trpí jednou nemocí za druhou, by se bylinné čaje měly stát pevnou součástí každého dne. Kromě dalších zdravotních přínosů totiž ve většině případů pozitivně ovlivňují imunitní systém.
Autor: Marek Kočan