S příchodem jara přichází na trhy, do obchodů, a hlavně do kuchyní chřestová sezóna. Zpracovat tuto zdravou a chutnou zeleninu můžeme na desítky způsobů, ať už jako přílohu k rybám či drůbeži, ve formě rizota, zeleninového tataráku, omáčky či polévky. Jarní chřestová polévka je snadná, chutná a plná důležitých vitamínů. Jak ji připravit se dozvíte v následujících řádcích.
Co potřebujeme na chřestovou polévku?
- 250 gramů čerstvého chřestu
- jednu menší bílou cibuli
- hrnek zeleného hrášku
- 100 ml smetany
- 0,7 l zeleninového vývaru
- stroužek česneku
- lžíci másla
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek

Jak připravit chřestovou polévku?
Cibuli si nakrájíme nadrobno, chřest zbavíme spodní dřevnaté části a nakrájíme na menší kousky. V hrnci si rozpálíme máslo a zeleninu krátce osmahneme. Přisypeme hrášek (ten může být čerstvý i mražený, dle sezóny), prolisujeme stroužek česneku a vše zalijeme horkým zeleninovým vývarem. Vaříme asi 10 až 15 minut, dokud nebude chřest měkký.
Následně polévku tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Pro ještě lepší konzistenci můžete po rozmixování polévku přecedit přes jemné síto. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme trochu mletého muškátového oříšku. Necháme ještě chvíli prohřát a můžeme podávat.
Chřestová polévka se dá připravit na různé způsoby – klidně vynechejte hrášek a přidejte více chřestu. Hrášek a cibuli také můžete nahradit pórkem. Do chřestové polévky se velmi hodí přidat ztracené vejce, případně před podáváním nastrouhat trochu kvalitního parmazánu. Hlavičky chřestu si můžete osmahnout na másle a pak je dát bokem, vhodit je do hotové polévky až nakonec a užít si tak jejich chuť.
Čtěte také: Recept – nejlepší guacamole pomazánka