Guacamole je studená omáčka připravená z avokáda, kterou mají v oblibě hlavně v Mexiku, odkud také recept pochází. Příprava je však velmi snadná, takže si s ní hravě poradíte. My vám přinášíme recept na guacamole pomazánku, která se hodí nejen k chipsům nachos, ale také na domácí chléb.
Co potřebujeme na guacamole?
K přípravě si přichystejte tyto ingredience:
- 2 kusy zralého máslového avokáda
- 80 gramů žervé natur
- 100 gramů sladkých cherry rajčat
- jednu menší cibuli
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- lžička avokádového oleje
- lžíce šťávy z limetky
- podle chuti můžete přidat také nadrobno nasekané papričky jalapeňos či nať koriandru

Jak připravit guacamole?
Avokáda si rozkrojíme napůl, zbavíme pecky, dužinu vydlabeme lžící a dáme ji do misky. Následně ji rozmačkáme vidličkou. Rajčata a cibuli pokrájíme na velmi drobné kostičky a přidáme k avokádu. Do mísy dáme také zbytek ingrediencí a vše pořádně zamícháme. Avokádová pomazánka potřebuje chvíli odpočinku v lednici, aby se chutě hezky spojily. Poté už ji můžeme podávat společně s tortilovými chipsy, nachos nebo jako pomazánku mazat na pečivo. Nejlépe chutná s čerstvým tmavým chlebem nebo s opečeným toustem.
Jak poznat zralé avokádo?
S přípravou jakéhokoliv receptu s avokádem je spojen také nákup tohoto ovoce. To může být pro laika docela oříšek. V supermarketech totiž najdeme avokáda v různém stupni zralosti. Při pohledu na ně však nemusí být vidět rozdíl.

Ideální je, pokud v regále najdete avokádo s označením “ihned ke konzumaci”. Setkat se můžete také s označením “určeno k dozrání”. Nicméně ani tyto nápisy vám o zralosti daného kousku nemusí nic konkrétního říct. V prvním případě totiž mohou být avokáda již přezrálá a nahnilá, v tom druhém případě mohou v regále ležet už týden, a tak jsou připravená ke konzumaci, nikoliv k dozrání.
Jak tedy zralé avokádo poznat? Nejjednodušší je odtrhnout malou stopku v horní části. Barva, která se pod ní ukrývá, nám napoví, v jakém stavu se ovoce nachází. Je-li výrazně hnědá až černá, je avokádo přezrálé a může být uvnitř shnilé. Pokud je barva zelená, jedná se o čerstvý kousek.
Avokádo se “zelenou stopkou” následně jemně prohmatejte. Pokud je na dotek úplně tvrdé, je nezralé. Je-li příjemně měkké s pružnou slupkou, je určeno ke konzumaci.