Zbyla vám ještě uskladněná jablka a už nevíte, co z nich připravit? Vyzkoušejte tento linecký jablečný koláč!
Co budeme potřebovat?
Na přípravu těsta potřebujeme tyto suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g změklého másla a máslo na vymazání formy
- 40 g cukru krupice
- 6 g prášku do pečiva
- 1 vejce
- hrubá mouka na vysypání formy
Náplň do lineckého koláče připravíme z těchto ingrediencí:
- 700 g oloupaných jablek
- 125 g cukru krupice
- 60 g kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový lusk

Jak připravit jablečný koláč?
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Mouku, máslo, vejce, cukr a prášek do pečiva vložíme do mísy robotu a 3 minuty mícháme na střední rychlost.
Jablka nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Vanilku podélně rozřízneme a špičkou nože vyškrábneme semínka. Jablka, semínka vanilky, cukr a škrob vložíme do mísy a důkladně promícháme.
Těsto rozdělíme na 2 díly a na pomoučené desce každý rozválíme na velikost pečicí formy. Jeden díl vložíme do formy. Na těsto rovnoměrně rozložíme celou jablečnou náplň a přikryjeme ji druhou částí těsta.
Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 25 minut dozlatova. Hotový koláč necháme vychladnout ve formě.
Jablečný koláč krájíme obdobně jako dort. Před podáváním jej posypeme moučkovým cukrem. Nejlépe si koláč vychutnáte s horkým čajem či voňavou kávou.
TIP: Nevíte, co připravit k večeři? Co takhle skvělou rajčatovou polévku z pečené zeleniny? Recept najdete v tomto článku.
