Hovězí vývar představuje základ každé kuchyně. Pokud jste se do něj dosud v té své nepustili, ukážeme vám, jak správně na to. Jak si udělat vývar?
Jak táhnout hovězí vývar?
Obecně jako vývar označujeme tekutinu, ve které se vaří maso či zelenina. Maso lze použít různé, nejčastěji se setkáte s kuřecím, případně hovězím jako v našem případě. Využít do vývaru můžete ale i králíka nebo zvěřinu.
Některé hospodyně se přípravě vyhýbají, protože jim připadá příliš pracná a zdlouhavá. Vaření vývaru přitom vůbec být namáhavé nemusí. Záleží ale, jakou surovinu si vyberete. Nejkratší dobu bude trvat zpracování zeleniny, vývar stihnete asi za 1 až 2 hodiny. Masu trvá o něco déle, než uvolní žádoucí složky i požadovanou chuť. Jak dlouho se dělá hovězí vývar? Ten patří k časově nejnáročnějším, počítejte až s 12 hodinami.
Vývar se během této doby nevaří, ale, řečeno profesionální kuchařskou terminologií, táhne. Prakticky to znamená, že byste plamen měli stáhnout na minimum a nechat obsah hrnce na plotně jen tak probublávat. Pakliže ho budete vařit, hrozí, že se vám zakalí.
Vývar můžete klasicky připravit na plotně, případně veškerou práci přenechat šikovnému kuchyňskému pomocníkovi. Vývar v pomalém hrnci vám vaření významně zjednoduší. Nejenže se vše začne vařit podstatně dříve, ale vývar bude také dříve hotový, což šetří čas i peníze na energiích.

Z čeho připravit vývar?
Co do hrnce vlastně dát? Hovězí vývar z kostí, nejlépe morkových, je dostačující, dá se ale vyrobit i z masa. Záleží na uvažovaném dalším zpracování. V případě, že plánujeme připravit polévku, dává použití masa svůj smysl. I nakombinovat obě suroviny samozřejmě můžete.
Měli byste ale vědět, že, pozor, kosti patří do studené vody. Samotné hovězí maso můžeme přidat až do teplé nebo vroucí vody, chcete-li použít maso v jiných pokrmech, nicméně aby byl vývar obohacen o všechny živiny z masa, vložte je do taktéž do studené vody.
Recept na nejlepší hovězí vývar
K přípravě budete potřebovat:
- hovězí morkové kosti
- kousek hovězího masa
- dvě střední mrkve
- dvě střední kořenové petržele
- kousek celeru
- kousek póru
- jednu vetší cibuli
- dva stroužky česneku
- pár růžičkových kapustiček
- bobkový list
- pepř celý
- nové koření
- špetka celého kmínu
- hladkolistá petržel
- hrst sušeného nebo čerstvého libečku
- sůl
Maso a kosti zlehka omyjte pod tekoucí vodou, zeleninu oloupejte, očistěte a všechny ingredience vložte do velkého hrnce. Poté přidejte studenou vodu a hrnec přemístěte na sporák. Vývar přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Když začne voda vařit, ztlumte plamen na minimum, aby vývar pouze probublával. Během vaření polévku nemícháme a z hladiny sbíráme pěnu. Vývar táhneme několik hodin, podle toho, jak ho chcete mít silný.

Co uvařit z hovězího vývaru?
V první řadě si můžete nachystat jednoduše polévku v podobě klasického hovězího vývaru s játrovými knedlíčky, případně vlasovými nudlemi a vařenou zeleninou.
Používá se také jako základ do omáček, ke kterým se hovězí maso podává, tedy například do koprové omáčky, do rajské, ke španělským ptáčkům a podobně. Hovězí vývar je také často základem pro guláše a gulášové polévky.
Autor: Redakce
Zdroj foto: Pixabay.com