Klasiku ve formě zavařených okurek ve sladkokyselém láku zná asi každý. Pokud ale patříte mezi ty, kterým takto zpracované okurky nechutnají, nebo jen chcete vyzkoušet něco nového a neotřelého, inspiraci vám jistě dodají následující řádky!
Okurkový ocet
Pro milovníky salátů je výborným receptem okurkový ocet. Ten totiž dodá chuť a šťávu snad každé salátové kreaci. Potřebujeme salátové okurky, česnek, celý pepř, cibuli a destilovaný ocet. Do připravené sklenice začněte postupně vrstvit nakrájené okurky a k tomu přidejte lžíci celého pepře a zhruba tři stroužky česneku. Do zbývající části sklenice naskládejte nakrájenou cibuli tak, aby byla celá ponořená v octu. Nechte zrát po dobu šesti měsíců a následně přes cedník nebo sítko přeceďte do jiné skleněné nádoby. Sklenice důkladně uzavřete a používejte pro ochucování salátů.

Okurková čalamáda
Třetím receptem pro perfektní zpracování okurek, které budete moci následně využít třeba k masu, je okurková čalamáda. Na tu potřebujeme zhruba 10 malých okurek a 3 zelené papriky. K tomu ještě 5 cibulí. To všechno postupně rozmixujte na drobné kousky, ale ne přímo na kaši. Takto připravenou směs dejte do mísy, promíchejte a přidejte trochu soli. Nechte prosolené odpočinout pod fólií. Po zhruba dvou hodinách přebytečnou vodu slijte a propláchněte pod čistou vodou. Následně zeleninu přidejte do rozvaru ze třech hrnků cukru a dvou hrnků jablečného octa. Za občasného míchání jemně poduste a plňte do čistých sklenic.

Příjemné osvěžení
Přebytky sklizených okurek můžeme využít také k přípravě limonády. Abychom měli okurky vždy po ruce, a to klidně i po sezóně, můžeme je zmrazit. Směs na okurkovou limonádu připravíme tak, že okurky rozmixujeme, přidáme šťávu z citronu či limety, můžeme přidat také lístky máty, a výslednou hmotou naplníme tvořítka na led. Zmražené mixované okurky mohou být základem pro zeleninová smoothie plná vitamínů – stačí přidat třeba listy z baby špenátu, trochu brokolice a zelené jablko na oslazení.