Kromě velikonočního beránka či mazance patří mezi klasické sváteční pečivo také jidáše. Ty se připravují s obdobného těsta jako právě mazanec nebo vánočka, těsto je však hutnější a lépe tvarovatelné. Z těsta vytváříme různé tvary, nejčastěji se však zkroutí do pomyslné “smyčky” či “provazu” – jedná se o symboliku zrady Ježíše jeho apoštolem Jidášem. Jak se toto typické velikonoční pečivo připravuje zjistíte v následujících řádcích.
Co budeme na přípravu jidášů potřebovat?
- 1 kilogram polohrubé mouky
- kostku čerstvého droždí
- cca 4 dcl vlažného mléka
- 120 gramů másla (+ kousek na vymazání plechu)
- 100 gramů cukru krupice
- dva žloutky + jedno vejce na potření
- špetka soli
- tekutý med

Jak upéct jidáše?
Nejprve si připravíme kvásek. Smícháme menší množství vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, trochu mouky a droždí, které nadrobíme na kousky. Vše smícháme a necháme kvásek vzejít na teplém místě.
Mezitím si do větší mísy prosejeme zbytek mouky, přidáme zbytek cukru a špetku soli. Necháme mírně povolit máslo a utřeme ho společně se žloutky. Tuto směs přidáme k mouce s cukrem, vše promícháme a podle potřeby přidáme vlažné mléko. Následně přidáme kvásek a těsto dobře propracujeme. Konzistence by měla být spíše tužší, těsto se musí dát dobře tvarovat a nesmí lepit. Po zpracování jej necháme ještě nějakou chvíli kynout.
Vykynuté těsto si rozdělíme na bochánky velké tak, aby se vešly do dlaně. Z těch pak tvarujeme například uzly, šneky, kuřátka, ve fantazii se meze nekladou. Jidášky poté pokládáme na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem.
Rozehřejeme si troubu na 190 °C a mezitím ještě jidáše potřeme rozšlehaným vejcem a necháme chvíli vykynout. Následně pečeme přibližně 10 až 15 minut dle velikosti. Ještě horké jidáše potíráme tenkou vrstvou tekutého medu, případně je místo medu můžeme posypat moučkovým cukrem.
Čtěte také: Jak připravit velikonoční nádivku? S tímto staročeským receptem překvapíte u sváteční tabule všechny hosty.
Zdroj foto: Pinterest.com