Kinkeliba pochází (Combretum micranthum) z oblasti subsaharské Afriky, konkrétně ze Senegalu a Mali. Z listů této léčivky se připravuje čaj, který je součástí tradiční lidové medicíny i období Ramadánu. Právě při něm mají muslimové ve zvyku popíjet odvar z kinkeliby ještě předtím, než si dají první jídlo. Jaké pozitivní účinky tato rostlina přináší?
Co je to kinkeliba, kde roste a jak ji poznat?
Jak jsme si již nastínili v úvodu, jedná se o rostlinu, konkrétně tedy keř s léčivými účinky. To už naznačuje její název, který bychom mohli přeložit jako ‘strom zdraví’. Kinkeliba roste v oblastech Senegalu, Burkina Faso, Mali, Gambie a v dalších přilehlých regionech. V těchto zemích jsou keře využívány prakticky celé. Nejenže se z listů připravují léčivé čaje, ale dřevo se používá k výrobě nábytku a jiných dřevěných předmětů. Jedlá jsou také semena.
Keře jsou bohaté, velmi rozvětvené a mohou se dorůstat 2 až 5 metrů v závislosti na konkrétním regionu a jeho podnebních podmínkách. Listy jsou podlouhlé, kopinaté a tvarem i barvou bychom je mohli pro představu přirovnat k listům broskvoně. Květy jsou poměrně nenápadné, ovšem plody mají zvláštní vzhled. Jedná se o nepravé plody, takzvané pseudokarpy. Ty obsahují jedno jedlé semeno, jenž je obklopeno křídlatým oplodím zeleno-oranžové barvy.

Pozitivní účinky kinkeliby
Kinkeliba je známá zejména pro své pozitivní účinky na trávicí trakt. Podporuje funkci střev, jater, žlučníku i žaludku a zajišťuje hladký průběh trávení i při konzumaci těžších a mastných jídel. Díky těmto účinkům je v Africe oblíbenou přírodní medicínou při infekčních průjmech.
Kromě toho kinkeliba celkově pročišťuje organismus. Funguje jako silný antioxidant a zbavuje tělo volných radikálů. Navíc působí močopudně, takže všechny škodlivé látky odcházejí z těla prakticky ihned.
Čtěte také: Baobab – dlouhověký obr z Afriky a jeho všestranné využití
Čaj z kinkeliby
Ve své domovině se bylina těší velké oblibě, a je považována za všelék. S čajem se setkáte v každé zdejší restauraci, je klasickým společenským uklidňujícím nápojem s jemnou chutí a příjemným aroma.
Sypaný čaj z listů kinkeliby se připravuje dvěma způsoby – buďto můžete listy vařit nebo louhovat. Častěji se hrst sušené byliny zalévá 250 mililitry vroucí vody a necháme minimálně 10 minut louhovat.
Čaj lze mírně přisladit oblíbeným sladidlem, například medem či nějakým druhem sirupu, a popíjet horký i vlažný. I přesto, že muslimové tradičně pijí odvar večer, doporučuje se dopřát si šálek spíše poránu.
TIP: Použijte sušené listy kinkeliby společně s citronovou trávou nebo šťávou z citronu. Tyto chutě spolu skvěle ladí!