Hrníčková maková buchta s polevou

Zkuste podčlánkovou inzerci

Hrníčkové recepty patří mezi ty nejoblíbenější – nepotřebujete váhu a s přípravou si tedy nemusíte lámat hlavu ani mimo domov, třeba na chatě či dovolené. Mezi tyto recepty patří také maková buchta s polevou, kterou připravíte snadno, rychle a poradí si s ní i začátečník.

hrníčková maková buchta s polevou

Co budeme potřebovat?

  • hrnek a půl mletého máku
  • hrnek hladké mouky
  • hrnek polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • hrnek mléka
  • půl hrnku oleje
  • hrnek cukru (my jsme dali kokosový, ale může být i třtinový či klasický bílý cukr krystal)
  • balíček prášku do pečiva
  • balíček vanilkového cukru
  • tabulka čokolády na vaření + trošku smetany a lžička másla do polevy
  • pokud chcete zalít koláč citronovou polevou, potřebujete na ni 2 lžíce citronové šťávy, lžíci horké vody a 200 gramů moučkového cukru

Jak připravit makový koláč?

Nejprve ve větší míse smícháme všechny sypké ingredience, tedy mouky, cukry, prášek do pečiva a mák. Ve vedlejší misce smícháme ingredience tekuté a rozmícháme v nich také vejce. Následně vše spojíme a zpracujeme v těsto. To by mělo mít spíše hustou konzistenci, pokud budete mít těsto příliš tekuté, přidejte hladkou mouku nebo mák.

Těsto necháme 5 minut odpočinout v míse při pokojové teplotě. Mezitím si rozehřejeme troubu na 170 °C a vymažeme si plech. K tomu využijte máslo, a poté ještě plech vysypejte hrubou moukou. Pokud nemáte okraje pokryté moukou rádi, vyložte si plech pečicím papírem.

Připravené těsto následně vlijeme na plech a dáme do trouby. Pečeme při 170 stupních přibližně 30 minut, dle velikosti a výšky plechu. Zda je koláč dopečený můžeme ověřit pomocí zapíchnuté špejle.

Když máme hotovo, vytáhneme buchtu z trouby a necháme ji vychladnout. Mezitím si připravíme polevu. Zvolíte-li polevu čokoládovou, rozpusťte ve vodní lázni tabulku čokolády na vaření, přidejte 2 lžíce smetany a lžičku másla. Citronovou polevu připravíte pečlivým smícháním 200 gramů moučkového cukru s 2 lžícemi přecezené citronové šťávy a lžící horké vody.

Zvolenou polevou potřeme celou plochu koláče a necháme ji zaschnout. Nejlépe chutná s horkou kávou či kakaem.

TIP: Pokud potřebujete při pečení zužitkovat ovoce, vyzkoušejte linecký koláč s jablky. Recept najdete v tomto článku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup