Microgreens: Na talíři vypadají skvěle a jsou velmi zdravé. Poradíme vám, jak je pěstovat!

Zkuste podčlánkovou inzerci

Největším hitem posledních let v gastronomickém odvětví jsou určitě microgreens. Ať si dáte jídlo v sebelepší i přiměřenější restauraci, pravděpodobně budou váš pokrm zdobit drobné zelené rostlinky. Pokud se s nimi setkáváte poprvé, rozhodně je nenechte na talíři ležet ladem! Jsou totiž doslova nabité živinami a navíc skvěle doladí chutě. Vypěstovat si je můžete také doma, dokonce to není nic těžkého a výsledku se dočkáte již za pár dní. Pojďte se s námi podívat jak na to.

Co jsou to microgreens?

Jedná se vlastně o klíčky různých druhů zeleniny. Ve volbě toho konkrétního se obvykle meze nekladou, ale k tomu se dostaneme později. Abychom zeleninu bez problémů označili názvem “microgreens”, sklízíme ji sotva pár dní po vyklíčení, ideálně když se objeví dva děložní lístky a stonek se maličko povytáhne.

Jak ale poznáme rozdíl mezi klíčky a microgreens? Na první pohled by se mohlo jednat o stejnou záležitost, nicméně rozdíl je v tom, že klíčky se konzumují již ve velmi rané fázi – jedná se tedy pouze o kořínek a semeno. Naopak u microgreens necháváme semeno a kořínek být a počkáme, než se na rostlince objeví i zelená část. Tu poté i se stonkem odstřihneme a semínka s kořínky se tak zbavíme. Zelenina je v tuto chvíli vysoká asi 5 až 20 centimetrů. Výhodou microgreens oproti klíčkům je fakt, že kořenovou část, která je nejvíce náchylná na plísně a jiné parazity, vůbec nekonzumujeme a využíváme pouze benefitů mladé zeleniny s vysokou koncentrací živin.

microgreens

V úvodu jsme si zmínili, že se v kulinářském světě jedná o “novinku”, nicméně to tak úplně pravda není. Mladá zelenina pouze dostala nový a poutavý název a zažívá velký boom. Z dětství si však jistě pamatujete pěstování řeřichy, jejíž drobnými lístky vám maminka ozdobila chléb s máslem. A je to v podstatě to stejné. O výhodách mladých zeleninových výhonků se vědělo již před desítkami, ne-li stovkami let. Teprve až 21. století však v tomto oboru přineslo řadu novinek – už to totiž není jen řeřicha na vatě. Vychutnat si můžete zeleninu ze všech koutů světa, ve všech ročních obdobích a za použití moderních technologií.

Vitamíny a další benefity drobných rostlinek

Aby rostlina mohla vůbec vyklíčit a vyrůst, potřebuje dostatek živin uložených v semenu, ze kterého výhonky v prvních dnech čerpají. Právě z tohoto důvodu jsou velmi oblíbené klíčky. Zelená část však obsahuje i další užitečné látky, které v semínku a kořínku nenajdeme. Konkrétní zastoupení živin, vitamínů a minerálů se samozřejmě liší v závislosti na použitém druhu zeleniny, obecně však platí, že jsou microgreens vitaminová bomba.

Nespornou výhodou jejich pěstování je také celoroční dostupnost v čerstvé formě. Od vysazení ke sklizni vede obvykle maximálně týden. Vybírat také lze z mnohem větší skály druhů, než je tomu při klasickém zahradním pěstování pro plody. Do fáze dvou děložních listů vám totiž v domácích podmínkách doroste téměř vše.

Která semínka zvolit?

Semena by vždy měla být certifikovaná a bezpečná. Pěstovat lze samozřejmě i z běžně dostupné kuchyňské čočky, hrachu, mungo fazolí a podobně, nicméně pro kvalitní a bezpečné pěstování zvolte raději semena přímo určená ke klíčení nebo k pěstování microgreens. Nejsou totiž nijak ošetřena a mají vyšší klíčivost. Rozhodně se nepouštějte do pěstování s obyčejnými osivy, která jsou chemicky ošetřena a namořena v látkách, které mají zlepšovat jejich osevní vlastnosti.

Bezpečná semínka naleznete ve specializovaných e-shopech, případně pod zadáním hesla ‘semínka microgreens’ do vašeho vyhledávače. Narazit pak můžete nejen na samostatné balíčky různých druhů zeleniny, ale také na celé sady nejoblíbenějších variant k pěstování, které vám usnadní rozhodování při nákupu.

No a které konkrétní druhy tedy zvolit? Mezi ty nejoblíbenější patří například:

  • ředkvičky
  • řeřicha
  • čočka
  • mungo
  • fazole
  • hrách
  • brokolice
  • hořčičné semínko
  • oves
  • jetel a další desítky druhů
pěstování mikro zeleniny

Jak pěstovat microgreens?

Microgreens můžete pěstovat mnoha způsoby. Klasika je samozřejmě pěstování v substrátu. V tomto případě si zasadíme semínka přímo no zeminy a vyčkáme, než první zelené lístky vykouknou. Stonky pak stříháme asi centimetr nad povrchem, protože substrát může být kontaminovaný různými choroboplodnými zárodky a podobně.

Mnohem “zdravější” je tedy pěstování bez zeminy. K tomu lze využít například vatu, buničinu či speciální tkaniny určené přímo k těmto účelům. Důležité je, aby byl podklad neustále vlhký. Když vykoukne klíček, musí mít mladá rostlinka také dostatek světla. Ke klíčení jsou dnes k dostání speciální sady, které obsahují krabičky s tkaninou, sítkem, na které se semena uloží, a víkem, jenž udrží v prvních dnech optimální vlhkost. K takovéto sadě jsou obvykle k dostání také lampy, které zelenině zajistí dostatek světla.

Kam s nimi – microgreens na talíři

A co s vypěstovanou mikro zeleninou? Není to jen zdobení jídla, možností je spousta. Přidat ji můžeme do celé řady pomazánek a salátů, do slaných omelet, do nádivek, na jednohubky, chlebíčky či studené mísy. Skvěle se hodí i na přípravu pesta nebo do asijských pokrmů, ve kterých vyniknou také již zmiňované klíčky. Ve fantazii se zkrátka meze nekladou a microgreens zajistí nejen vyšší atraktivitu pokrmů, ale také přísun důležitých látek pro naše zdraví!

TIP: Vyzkoušejte skvělý avokádový chléb nebo náš recept na pečenou rajčatovou polévku – oba pokrmy skvěle ladí právě s microgreens, a tak můžete svou úrodu hned využít!

Autor: Monika B.

Foto: Pixabay/Pexels


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup