Nenáročný hrášek zvládne pěstovat každý! Kdy je čas na výsev a jak jej zužitkovat?

Hrášek je úžasná zelenina, která obsahuje velké množství vitamínů a skvěle se uplatní v lehké letní kuchyni. Zavděčíte se také dětem, které ho nejraději konzumují jen tak, syrový. Jeho setí a pěstování není žádná velká věda. Obvykle se seje v březnu, ale pokud jste to ještě nestihli, nevěste hlavu. K dosažení vytoužené sklizně jej totiž můžete zasít až do konce jara!

Tyto nenáročné rostlinky nemusíte pěstovat jen na záhonech na zahradě, jak je zvykem, ale klidně v truhlíku nebo květináči, nejsou totiž vůbec náročné. V následujících řádcích se dozvíte, jak vlastně hrášek pěstovat, jakou vybrat odrůdu a nezapomeneme ani na jednoduché tipy, jak zpracovat vaši vlastní úrodu hrášku.

Hrách setý – zelená vitaminová bomba

Vyzrálý hrášek je samozřejmě luštěnina, nicméně často jej sklízíme ve stavu, kdy je chutí a složením více podobný zelenině. Ať už konzumujeme hrách ve zralém stavu, nebo čerstvý nedozrálý, obsahuje velké množství vitaminů, minerálů a stopových prvků prospěšných pro lidský organismus, avšak v jiném poměru a složení.

Zralý hrách po usušení obsahuje pouze 10 % vody, vzroste poměr prospěšných látek a vzroste jeho energetická hodnota. Obsahuje velké množství rostlinné bílkoviny, pokrmy připravené z hrachu tak ocení i vegetariáni. Čerstvý zelený hrášek oproti tomu obsahuje až 80 % vody, a tím pádem i více vitaminů rozpustných ve vodě, zejména pak vitamin K a C. Dále obsahují semena hrášku vitaminy B1, B2, B3, B6, E a A, hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, měď a kyselinu listovou.

hrášek

Vyberte správnou odrůdu

Na záhonech nebo v květináčích pěstujeme hrách setý, latinsky pisum sativum, a jeho nejčastější poddruhy – hrášek dřeňový a cukrový. Existuje pak mnoho odrůd, ať už ranných nebo pozdních, záleží přímo na pěstiteli, které vlastnosti preferuje. Mezi nejnovější odrůdy se řadí i hrášek s nepoléhavými rostlinami, které nepotřebují oporu.

Mezi hrachem dřeňovým a cukrovým je zásadní rozdíl hlavně v tom, v jaké formě se sklízí a konzumuje. Všichni jistě znají hrášek dřeňový, který oplývá tuhými lusky s velkými semeny. Ta se z lusků vyloupávají a v tomto stavu se pak využívají v kuchyni. Méně častý hrášek cukrový tvoří měkké sytě zelené lusky s malými semeny. Je sladší a lusky se mohou konzumovat celé.

Od výsevu po sklizeň

Hrách se obvykle vysévá od poloviny března. Při volbě vhodné odrůdy jej však můžete zasít až do konce jara. Příprava záhonu není nijak náročná, stačí mu středně vlhká kyprá půda bez plevele. Semena se vysévají do řádků, mezi kterými je rozestup 20-30 centimetrů. Stejně tak daleko od sebe sázíme jednotlivá semínka do asi 5cm hloubky.

Rostliny jsou poměrně nenáročné. Hrách je odolný vůči mírnému mrazu i suchu, zalévat tak nemusíte příliš často, avšak půda nesmí být vyprahlá. Záhon pravidelně zbavujte plevele a připravte rostlinkám nějakou oporu, například ve formě natažených provázků. Lusky pak budou lépe dozrávat a vám se budou lépe sklízet.

Doba sklizně je také důležitá a záleží na tom, co od hrášku očekáváte. Pokud jej chcete dát dětem jen tak syrový, nebo použít třeba na pomazánky či do lehkého letního rizota, sklízejte jej dříve, aby byl ještě co nejvíce šťavnatý. U zralejšího hrachu se pak cukr mění na škrob a semena jsou tvrdší. Hrášek by se měl obecně sklízet 12 týdnů od výsevu, cukrový hrášek pak hned, jak se začnou v lusku objevovat semena.

hrášek v kuchyni

Hrášek v kuchyni

Tyto snadné recepty s hráškem zvládne i naprostý začátečník! Přidat jej však můžete i do rizota, salátů, jarního vývaru

  • Hráškový krém se slaninou

V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm šalotku a pórek. Vsypeme asi 500 g hrášku, zalejeme zeleninovým vývarem a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Po změknutí přilejeme smetanu na vaření a polévku rozmixujeme v hladký krém. Pokud jej chcete mít ještě jemnější, přepasírujte jej přes jemné sítko. Krém dozdobte opečenými kousky slaniny.

  • Pomazánka z hrášku

Do mixéru nasypeme hrnek vařené cizrny a hrnek čerstvého zeleného hrášku. Přidáme trochu olivového oleje, česnek, petrželku, sůl, pepř a vše rozmixujeme v hutnou pastu. Pomazánku podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.

  • Hráškové pyré

Skvělá alternativa bramborové kaše pro letní měsíce, která se hodí k rybám i drůbeži. Dostatečné množství hrášku povaříme, pro typickou texturu můžeme přidat i jeden brambor. Až zelenina změkne, scedíme ji, přidáme trochu másla a mléka, špetku soli a rozmixujeme do hladka.

Dobrou chuť!