Palačinky – recepty a nápady, jak je připravit na sladko i slané

Zkuste podčlánkovou inzerci

Palačinky jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů, který milují lidé po celém světě. Důvod je prostý – potřebujete pár ingrediencí a vykouzlíte jídlo, které lze připravit doslova na sto způsobů. Palačinky se staly tím, co bychom mohli nazvat prázdným plátnem, na které můžeme malovat podle své chuti a kreativity.

Zde je pár receptů, jak připravit lahodné palačinky na sladko i na slano, které si můžete dopřát v různých příležitostech.

Základní recept na palačinky

palačinky

Ať už se nakonec rozhodnete připravit palačinky na jakýkoliv způsob, využít můžete tento univerzální a velmi snadný recept na těsto, na které stačí pouze tři ingredience:

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 200 gramů hladké mouky
  • 2 vejce

Všechny ingredience smícháme v hladké těsto, ze kterého na pánvi vytvoříme tenké placky. Ty smažíme dozlatova z obou stran.

Nejlepší palačinky připravíte na téměř suché pánvi s nepřilnavým povrchem. Bohatě stačí ji pouze vytřít ubrouskem s kapkou oleje.

Palačinky na sladko

Sladké palačinky můžete připravit ze základního těsta, do kterého přidáte například balíček vanilkového cukru, nebo je trochu “vylepšit” o další ingredience.

Zde je recept na nadýchanější verzi:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 1 vejce
  • vanilkový cukr
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Máslo na potření pánve

V míse si vyšlehejte bílky s cukrem v polotuhý sníh. Ve vedlejší nádobě smíchejte všechny ostatní ingredience, a poté opatrně vmíchejte sníh. Těsto opět smažíme na nepřilnavé pánvi na troše másla, případně oleje.

Hotové palačinky dozdobíme dle vlastní chuti a fantazie. Použít můžete džem, lískooříškový krém, tvaroh, ovoce, moučkový cukr, šlehačku a podobně.

palačinky

S horkým ovocem a zmrzlinou

Potřebovat budeme:

  • Klasické sladké palačinky nebo “nadýchanou” verzi z předchozího receptu
  • 300 g jahod nebo malin
  • lžíci cukru krystal
  • balení vanilkového cukru
  • vanilková zmrzlina
  • šlehačka

Nejprve si připravíme palačinky. Máme-li hotovo, přejdeme k ovoci. Jahody nebo maliny si očistíme, případně pokrájíme na menší kousky a dáme do hrnce. Přidáme oba cukry a vaříme, dokud není ovoce měkké a nevznikne z něj hustá omáčka. Tu můžeme nakonec rozmixovat, pokud nemáte rádi kousky ovoce nebo chcete připravit ovocný přeliv.

Každou palačinku dvakrát přeložíme, dáme na talíř a zalijeme horkým ovocem. Přidáme kopeček zmrzliny, dozdobíme šlehačkou, lístkem máty a můžeme podávat.

Zapečené s tvarohem a rozinkami

Ingredience:

  • 8 klasických sladkých palačinek
  • 250 g tvarohu
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • 50 g rozinek
  • Máslo na vymazání formy

Ve velké misce smíchejte tvaroh, moučkový cukr, vejce a vanilkový extrakt (nebo vanilkový cukr). Přidejte rozinky a důkladně promíchejte, aby byly rozinky rovnoměrně rozprostřeny v krémové směsi.

Připravte klasické sladké palačinky podle výše uvedeného receptu. Každou z nich naplňte připravenou tvarohovou směsí. Můžete ji rozetřít po celé palačince nebo ji nanesením lžíce umístit na jeden konec palačinky a poté palačinku složit “rolky”.

Položte naplněné palačinky vedle sebe do vymazané zapékací formy. Předehřejte troubu na 180°C. Pokud vám ještě nějaká tvarohová směs zbyla, můžete ji lehce rozetřít na vrchu palačinek.

Dejte zapékací formu s palačinkami do předehřáté trouby a zapečte je asi 15-20 minut, dokud nejsou palačinky zlatavé a krém ztuhlý.

Čtěte také: Šalvějový sirup – účinná zbraň proti kašli a nachlazení. Jak ho připravit?

Palačinky na slano

Se šunkou a sýrem

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 1 vejce
  • 100 g vařené šunky, nakrájené na drobné kousky
  • 50 g strouhaného sýra (např. eidam nebo ementál)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Máslo na potření pánve

Připravte těsto podle klasického receptu z výše uvedených surovin. Přidejte nakrájenou šunku a sýr přímo do těsta. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Smažte na pánvi do zlatova z obou stran.

Variantou je připravit palačinky, poté je naplnit šunkou, sýrem, rukolou a rajčaty a nechat je ještě chvíli prohřát, aby se sýr rozpustil.

Špenátové s ricottou

  • palačinky připravené dle základního receptu
  • 100 g čerstvého špenátu, spařeného a nasekaného
  • 1 cibule, jemně nasekaná – může být i šalotka
  • kelímek ricotty
  • lžíce strouhaného parmezánu
  • stroužek česneku
  • Sůl, pepř a muškátový oříšek podle chuti
  • olivový olej

Nejprve si připravíme palačinky dle výše uvedeného základního receptu. Poté přejdeme k přípravě náplně.

Na pánvi rozpálíme lžičku olivového oleje a přidáme nadrobno nakrájený česnek. Poté přihodíme špenátové listy, spaříme a přidáme ricottu. Promícháme, necháme trochu “rozpustit”, přisypeme parmezán, koření a dobře promícháme.

Hotovou směsí mažeme palačinky, které stočíme do typickým “rolek” a podáváme.

TIP: Do slaných palačinek se skvěle hodí i kuřecí maso.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup