Pěstování chřestu – jak na sezónní pochoutku z vlastní zahrádky?

Zkuste podčlánkovou inzerci

Chřest, vědecky známý jako Asparagus officinalis, je vytrvalá rostlina, která patří mezi tradiční plodiny pěstované po celém světě. Jeho delikátní výhonky jsou ceněny pro svou jedinečnou chuť i vysoký obsah vitamínů a minerálů. Chřest je oblíbený mezi gurmány, u zahradníků ale pokulhává. Pěstování chřestu totiž vyžaduje určitou péči a trpělivost – poté vás však odmění hojnou a kvalitní sklizní. V tomto článku se podíváme na základní principy pěstování chřestu, včetně výběru stanoviště, přípravy půdy, výsadby, péče a sklizně.

Pěstování chřestu na zahradě

Chřest lékařský (Asparagus officinalis) je rostlina, která se pěstuje pro své lahodné a výživné výhonky. Pěstování chřestu je známé již po staletí, v některých částech světa dokonce po tisíciletí. Za tu dobu se stal oblíbenou pochoutkou i zemědělskou plodinou. Chřest je vytrvalá rostlina, která po výsadbě vyžaduje pečlivou péči a trpělivost, než doroste do plné zralosti.

Ještě před zahájením pěstování vybíráme vhodné místo s dobře odvodněnou půdou a dostatečným přístupem slunečních paprsků. Chřest preferuje hlinité půdy s neutrálním pH, které jsou dobře zásobené živinami. Před výsadbou pozemek připravujeme – odstraníme plevel, provádíme hlubokou orbu a zapravujeme kompost nebo hnůj.

pěstování chřestu

Výsadbu semen nebo kořenových oddenků je nejlepší provést na jaře. Semena předpěstujeme ve skleníku nebo v pařeništi a později sazenice vysadíme ven. Zakoupit můžete i již předpěstované sazenice – vybírejte kvalitní zahradnictví – sazeničky můžete do půdy uložit hned na jaře. Při výsadbě se doporučuje ponechat dostatečný prostor mezi rostlinami, aby se kořeny mohly volně rozrůstat. O optimálním sponu a výsadbě se dočtete v následujících řádcích.

Péče o chřest zahrnuje pravidelné zavlažování, zejména v době sucha. Udržujeme půdu vlhkou, ale zároveň se vyhýbáme přemokření, které by mohlo poškodit kořeny. Doporučuje se také pravidelně hnojit rostliny, aby se zajišťovala jejich optimální výživa. Několik let staré rostliny si již poradí s vláhou samy. Chřest totiž velmi hluboce koření a jeho kořenový systém je bohatý, dokáže si tak “vytáhnout” z okolní zeminy maximum.

Během prvního roku výhonky nesklízíme – odstraňujeme pouze nadzemní část a umožníme rostlině investovat veškeré živiny a energii do vytvoření silného kořenového systému. V dalších letech lze sklízet výhonky, jakmile dosáhnou výšky kolem 15-20 cm. Výhonky můžete odřezávat několik centimetrů nad zemí i pod zemí – záleží na druhu pěstovaného chřestu – u zeleného ponecháváme nadzemní část. V průběhu vegetačního období se doporučuje pravidelně odstraňovat plevel a udržovat rostliny v optimálním stavu.

Jak pěstovat chřest ze semínek?

Pěstování chřestu ze semínek vyžaduje trochu více času a péče ve srovnání s výsadbou kořenových oddenků. Semena předpěstujeme ve skleníku nebo v pařeništi. Semena se zasévají do vlhké a dobře propustné půdy a udržují se při teplotě kolem 20-25 °C. Po vyklíčení poskytneme mladým rostlinkám dostatek slunečního světla a pravidelné zalévání. Jakmile jsou rostliny dostatečně silné a venkovní teploty jsou stabilní, přesadíme je na trvalé stanoviště. Jak již bylo řečeno, během prvního roku chřest nesklízíme.

pěstování chřestu na zahradě

Druhy chřestu

V zahradách a na polích se můžeme setkat s několika druhy chřestu. Toto musíme uvést na pravou míru – vždy se jedná o jeden a ten samý druh, rozdíl je pouze ve způsobu pěstování. Pojďme se tedy podívat, jak se od sebe jednotlivé typy liší:

  • Zelený chřest – jedná se o mladé dužnaté výhonky, které rostou nad zemí na plném slunci. Spodní část může být někdy fialová – děje se tak zejména při sklizni pod úrovní země, fialovou barvu způsobuje omezený přísun slunečních paprsků.
  • Fialový chřest – setkat se můžeme i s chřestem plně fialovým. V tomto případě se sklízí pouze hlavičky, které právě vyrostly ze země a nestihly se ještě vybarvit. Fialový chřest se pěstuje stejně jako ten zelený.
  • Bílý chřest – bílá barva vzniká omezením přísunu světla. Bílý chřest tedy pěstujeme pod folií, stonkům chybí chlorofyl a zůstávají bílé. Hlavičky jsou více uzavřené a chuť je také mírně odlišná.

Čtěte také: Tlustice – jak pěstovat odolnou sukulentní bonsaj?

Sázení chřestu

Máte-li vybrané vhodné stanoviště pro dlouhodobé pěstování chřestu, postupujte s výsadbou následovně.

Nejdříve si připravíme půdu, která by měla být dobře odvodněná a bohatá na organickou hmotu. Ideální je půda s neutrálním pH. Pozemek prokypříme do velké hloubky, postupujte, jako byste na něj chtěli vysázet brambory – orba tedy zasáhne do hloubky až 90 centimetrů.

Poté vytvořte brázdy. Ty od sebe musí být vzdálené alespoň metr a půl – poskytne to dostatek prostoru pro růst každé rostlině a usnadní péči o záhon. Řádky budou hluboké 30 až 45 centimetrů a na jejich dno ještě zapravíme kompost nebo hnůj. U zeleného chřestu stačí menší hloubka, bílý potřebuje více.

Při výsadbě sazenic zajistíme, aby kořeny směřovaly dolů a byly hezky rozprostřené. Následně sazenice překryjeme zeminou a jemně utlačíme. Po zasazení řádně zalejeme a udržujeme záhon mírně vlhký. Zejména v prvním roce, kdy jsou ještě kořeny slabé a mělké.

sklizeň chřestu

Sklizeň chřestu

Sklizeň chřestu je důležitým a očekávaným okamžikem pro každého zahradníka. Správná sklizeň zaručuje, že využijeme plný potenciál této lahodné plodiny.

Sklizeň chřestu začíná obvykle druhým nebo třetím rokem po výsadbě, kdy se rostlina dostatečně zakoření a posílí. Výhonky chřestu se sklízejí, když dosáhnou správné velikosti – ideálně 15 až 25 centimetrů. Výhonky sklízíme v ten správný čas včas, než se plně rozvinou, protože v tomto okamžiku jsou nejchutnější a nejšťavnatější.

Při sklizni se výhonky odříznou pod úrovní země, buď pomocí nože nebo prstů. Zelený chřest pak můžeme odříznout i nad úrovní země. Je důležité provádět sklizeň opatrně, aby nedošlo k poškození ostatních výhonků nebo rostliny samotné. Během sezóny sklízíme pravidelně, výhony rostou rychle a při větším záhonu je sklizeň práce na každý den.

chřest v kuchyni

Jak využít chřest?

Kromě využití v lidovém léčitelství i moderní medicíně, můžeme využít chřest jako okrasnou rostlinu, nejčastěji pak jako zeleninu.

V kuchyni se uplatní ve velkém množství receptů, ve fantazii se meze nekladou a z chřestu můžete připravit polévky, saláty, pomazánky, přílohy, rizota a mnoho dalších receptů. Skvěle se hodí k masům, k sušeným šunkám, podává se s klasickou holandskou omáčkou i máslovou emulzí. Zelený chřest je výborný i samotný, jen krátce blanšírovaný.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Leave a Reply