Období chřipek a dalších nepříjemných onemocnění a nachlazení je v plném proudu, a tak se mnozí z nás snaží co nejvíce zlepšit přirozenou obranyschopnost svého organismu. Existuje mnoho důležitých faktorů, díky kterým je imunita silnější a organismus celkově vitálnější. Pojďme si je tedy shrnout a dozvědět se, co dělat, abychom nebyli celou zimní sezónu takzvaně “na hromadě”.
Imunita začíná ve střevě
Někteří to možná ví, jiní to slyší poprvé, nicméně jedná se o nepopiratelný fakt – až 80 % celého imunitního systému se nachází ve střevech. Ta obývají symbiotické bakterie a organismy, bez kterých by lidské tělo nemohlo v žádném případě fungovat. Střevní mikroflóra pomáhá nejen s lepším trávením přijaté stravy, ale rozpoznává veškeré nezvané hosty ještě před vstřebáním se do oběhu a pomáhá je účinně zničit.
Zdravý střevní mikrobiom je tedy základ k silné imunitě. Léčíte-li se antibiotiky, ošetřující lékař jistě doporučí užívat také probiotika. Tuto radu nikdy nepodceňujte. Antibiotická léčba totiž nezabíjí jen ty špatné bakterie, ale právě i ty vaše ve střevě. Užívání probiotik zajistí, že se mikroflóra brzy obnoví a ochrání vás i nadále.

Vitamín C není jen v citrónech
Vitamín C je pro fungování imunitního systému jedním z nejdůležitějších. Avšak to, že se ho nejvíce nachází v citrusech, je velký mýtus. Existují totiž potraviny, které tohoto vitamínu obsahují až několikrát více. Zmínit můžeme například čím dál více oblíbený rakytník, který obsahuje až 25krát více vitamínu C, než již zmíněné citróny.
Mezi další oblíbené plody bohaté na céčko patří například černý rybíz, šípek, růžičková kapusta, kiwi, brokolice nebo papája. Ano, všechny tyto potraviny ho obsahují mnohem více než citrusy. Je dobré také vědět, že tělo si tento vitamín neukládá do zásoby. Vše, co přijmete navíc, odchází společně s močí ven. Proto je vhodné si jeho příjem rozvrhnout rovnoměrně do celého dne, abychom jej všechen efektivně využili. To samé platí u potravinových doplňků – volíme ty s postupným uvolňováním.
Nepodceňujte odpočinek
Nedostatek spánku ovlivňuje v těle snad všechny důležité pochody. Trpět může nejen imunita, ale také celkové zdraví. Jeho nedostatek může napomáhat vzniku civilizačních chorob i psychických onemocnění, nebo způsobovat přibývání na váze. Je tedy důležité si ho dopřát dostatek. Jedná se o poměrně individuální záležitost úzce související také s věkem či životním stylem, nicméně zdravý dospělý člověk by měl spát 7-8 hodin denně.
Dlouhodobý spánkový deficit (spánek kratší 6 hodin) způsobuje, že v těle zůstává příliš mnoho toxinů, kterých se organismus během spánku zbavuje. Tyto volné radikály se hromadí v buňkách a následkem mohou být různá onemocnění. Dalším důvodem je negativní vliv na psychiku a příliš vysoká hladina stresového hormonu kortizolu, který ovlivňuje také imunitní systém.

Procházky i v chladném počasí
Rozšířeným mýtem je také to, že bychom v chladném počasí neměli chodit ven, jinak se nachladíme a onemocníme. To je naprosto kontraproduktivní, jelikož právě venku za působení denního světla si organismus vytváří vitamín D, kterého je v běžné stravě poskrovnu. Tento vitamín je pro fungování imunity snad ještě důležitější než opěvované céčko.
Dalším důvodem, proč bychom měli i v zimě trávit venku co nejvíce času je fakt, že v uzavřených místnostech se kapénky šíří mnohem lépe než venku. Riziko jakéhokoliv onemocnění je tedy mnohonásobně vyšší. Důležité je se samozřejmě pořádně obléci, jinak opravdu hrozí prochladnutí.
Vyvážená strava a dostatek minerálů
O důležitosti vitamínů C a D jsme si řekli již v předchozích odstavcích. Tyto dvě položky však nejsou jediné, které ke správnému fungování obranyschopnosti přispívají. Doplňujte také minerální látky – například zinek, selen a železo. Nezískávejte je pouze z doplňků stravy. Mnohem lepším zdrojem jsou klasické potraviny a správně sestavený jídelníček.
Jeho nezbytnou součástí by měly být takzvané červené potraviny, které obsahují množství železa. Sem patří například vnitřnosti, borůvky, hovězí maso, višně, černý rybíz nebo řepa. Selen zase získáme z obilovin, semen a ořechů. Zinek se pak nachází opět v hovězím mase a obilovinách, ale také v luštěninách.

Otužujte se
Otužování je velký hit poslední doby. Jeho oblibě přispěl také Covid – lidé se začali otužovat ve velkém a vidět plavce v ledové řece uprostřed zimy už není ničím neobvyklým. Postupným otužováním dochází nejen k větší odolnosti na výkyvy teplot, ale také k lepšímu prokrvení organismu a k posílení cév a celého kardiovaskulárního systému. Právě těmto přínosům vděčíme za lepší odolnost vůči nachlazení a sezónním i civilizačním nemocem.
Autor: Monika B.