Chléb s avokádem a vejcem + recept na domácí chléb

chléb s avokádem

Hledáte inspiraci pro vydatnou snídani nebo chutnou večeři, která nezabere příliš času? Nebo ideální low carb jídlo pro váš keto jídelníček? Vyzkoušejte tento obložený chléb s avokádem a vejcem – a pokud si troufáte, upečte si vlastní pečivo. Recept na chléb najdete v druhé polovině našeho článku.

Avokádový chléb s vejcem

avokádový chléb

Co budete potřebovat?

  • zralé avokádo
  • chléb podle chuti (může být žitný, proteinový, klasický,…)
  • žervé nebo jiný čerstvý sýr
  • sušená šunka Serrano
  • vejce
  • rukola

Postup je velmi jednoduchý. Zvolený plátek chleba si natřeme sýrem a položíme na něj sušenou šunku. Na jednu porci využijeme půlku avokáda, kterou zbavíme pecky, slupky a nakrájíme na plátky. Následně si připravíme vejce – použít můžete vejce benedikt, volské oko i vařené vejce, záleží na chuti. Nakonec chléb dozdobíme čerstvou rukolou, klíčky nebo microgreens.

Recept na nejlepší domácí chléb

Pro tento obložený chlebík plný kvalitních surovin se nejlépe hodí chléb domácí. Jak na něj?

Potřebovat budete:

  • 1 kg výběrové hladké mouky
  • 600 ml vlažné vody
  • kostku droždí
  • 3 lžičky soli
  • dvě lžíce kmínu + kmín na posypání
  • jednu lžíci oleje
  • lžičku cukru

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažné vody nasypeme lžičku cukru a rozdrobíme celou kostku droždí. Promícháme a necháme droždí vzejít. Vezmeme si větší mísu, prosejeme do ní mouku, přidáme sůl, kmín a směs promícháme. Následně přimícháme také olej a kvásek z droždí a vody.

Těsto zpracujeme v pekárně, kuchyňském robotu nebo ručně. Poté ho dáme zpět do mísy, překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočívat přibližně hodinu.

Po hodině těsto znovu propracujeme a vytvarujeme bochník, který dáme na plech, posypeme kmínem a necháme ještě chvíli kynout. Následně jej ostrým nožem na několika místech nařízneme a vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů. Chléb pečeme ve spodní části trouby 15 minut, poté přemístíme plech do středu trouby, stáhneme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších 35 minut.

TIP: Chléb je ideální přílohou k poctivé domácí zelňačce. Recept na skvělou zelnou polévku najdete v tomto článku.

Blog na WordPress.com.