Vafle jsou skvělou víkendovou snídaní pro celou rodinu. Jejich výhodou je, že mohou pokaždé chutnat trochu jinak. Podávat je můžete s tvarohem, bílým jogurtem, ovocem, džemem, lískooříškovým krémem a na mnoho dalších způsobů. Připravit vafle není nic složitého, potřebovat k tomu budete především vaflovač a ten správný recept na vafle.
Ingredience na vafle
Na přípravu čtyř porcí vaflí budeme potřebovat:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1,5 hrnku mléka
- 3 vejce
- balíček vanilkového cukru
- půl balíčku prášku do pečiva
- 1/4 hrnku oleje
- špetku soli
Jak připravit vafle?

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Bílky dáme do větší mísy, přidáme cukr a vyšleháme pomocí ručního šlehače tuhý sníh. V druhé míse ušleháme do pěny žloutky a přidáme zbytek ingrediencí. Vše spojíme v těsto a opatrně vmícháme bílkový sníh.
Mezitím si rozehřejeme vaflovač a vymažeme jej olejem, aby se hotové vafle nepřipékaly. Do rozpáleného vaflovače lijeme těsto a pečeme, dokud nejsou vafle zlatavé a kompaktní. Podáváme s čímkoliv, dle chuti – se šlehačkou, tvarohem, marmeládou, čokoládovou nebo lískooříškovou pomazánkou či ovocem.
TIP: Aby nebyly vafle pokaždé stejné, můžete například část mouky nahradit kakaem. Hotové vafle budou mít tmavší barvu a vonět budou po čokoládě. Chcete-li si připravit zdravější verzi, použijte místo mouky 70 gramů mletých ovesných vloček a cukr nahraďte odměrkou oblíbeného proteinu. Pro plnější chuť můžete také mléko nahradit 12% smetanou.
Tipy na další chutné snídaně
S čím vafle prostřídat? Kromě klasiky ve formě vajec na různé způsoby, palačinek nebo toustů můžete vyzkoušet například:
- avokádové tousty – recept jsme pro vás přichystali zde
- tvarohovou pomazánku s pažitkou a čerstvým chlebem
- rychlý fitness cheesecake, který potěší chuťové buňky každého dietáře – recept zde
- jablečný linecký koláč