V českých domácnostech začal být najednou na jaře nadbytek vajec, které bylo potřeba někde zužitkovat. Jedním z tradičních velikonočních pokrmů je tedy velikonoční nádivka připravovaná z vajec, máčeného pečiva, uzeného masa a bylinek. Každá domácnost může mít recept originální – někdo dává do nádivky pažitku, jiný kopřivy, někdo ji dělá bez masa nebo přidává houby. Pojďme se společně podívat na to, jak připravit velikonoční nádivku podle staročeského receptu.
Co potřebujeme k přípravě velikonoční nádivky?

- 6 starších rohlíků
- 6 vajec
- 40 dkg uzeného masa (povařené a pokrájené na drobnější kostky)
- 200 ml mléka
- dvě lžíce rozpuštěného másla (+ kousek na vymazání formy)
- hrst kopřivové natě
- hrst pažitky
- hrst hladkolisté petrželky
- půl balíčku prášku do pečiva
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Jak připravit velikonoční nádivku?
Včerejší pečivo nakrájejte na kostičky a vysypte do mísy. Pokrájené rohlíky zalijte mlékem. Mezitím rozdělte vejce na žloutky a bílky. Po chvilce máčení rohlíky jemně zmáčkněte a přebytek mléka vylijte. K rohlíkům přidejte vyšlehané žloutky, na kostičky nakrájené uzené maso, rozpuštěné máslo, bylinky, prášek do pečiva, sůl, pepř a trochu muškátového oříšku.
Rozehřejte si troubu na 200 stupňů. Zatímco se trouba rozehřívá, vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Ten poté jemně zamíchejte do směsi z pečiva a zbylých ingrediencí. Vhodnou formu (například dortovou, formu na biskupský chlebíček, pekáček, zapékací mísu apod.) si vymažte máslem a naplňte těstem.
Nádivku pečeme při stálé teplotě asi půl hodiny, dokud není hezky zlatavá. Podáváme ji teplou či studenou, velmi se k ní hodí kyselé okurky, podává se také jako příloha k masu.
TIP: Jako sladkou tečku si na svátky jara připravte klasického velikonočního beránka – jak na to vám poradíme v tomto článku. Nezapomeňte ani na náležitou výzdobu sváteční tabule.