Zázvor lékařský, česky zvaný také ďumbíř, latinsky Zingiber officinale, je vytrvalá rostlina pocházející z oblastí Číny a Indie. Zázvor je koření, které se získává z oddenku zázvoru lékařského. Tento oddenek je díky svým netypickým tvarům a výstupkům velmi dobře známý nám všem.
Do našich končin se zázvor dostal poměrně pozdě – stalo se tak někdy ve 13. století. V Číně a Indii jsou ale jeho účinky známy již déle než 3 000 let. A právě díky svým účinkům nebyl zázvor pouhou součástí tradiční čínské kuchyně, ale také tradiční čínské medicíny.
Takřka zázračných účinků zázvoru by ale samozřejmě nebylo bez obsahu výjimečných, zdraví prospěšných látek. Co všechno se tedy v oddenku zázvoru lékařského nachází?

Zdraví prospěšné látky v zázvoru
Zázvor je známý zejména díky jeho ostře výrazné, místy až štiplavé chuti. Tuto chuť má na svědomí látka zvaná gingerol, která je chemicky příbuzná kapsaicinu – látce, která je hlavní složkou chilli papriček. Teď už tedy víme, proč jsou zázvor i chilli papričky štiplavé. Gingerol ale může nabídnout benefity navíc – působí protizánětlivě a zmírňuje žaludeční potíže či nevolnost.
Dále pak z látek užitečných pro lidské zdraví v zázvoru najdeme silice, retinol, riboflavin, niacin, pyridoxin, kyselinu askorbovou (vitamín C), tokoferol, hořčík, vápník, draslík, železo, sodík či vlákninu.
A je to právě tato nevídaná nálož zdraví prospěšných látek, čemuž můžeme děkovat za blahodárné účinky zázvoru. Jaké účinky to jsou?
Obecně shrnuto lze říci, že zázvor působí protizánětlivě, antibakteriálně, antivirově i protiparaziticky. Pojďme se ale na jeho účinky podívat detailněji.
Pomoc při nachlazení a posílení obranyschopnosti
Zázvor je nejenom prevencí nachlazení, nýbrž také účinným léčivým prostředkem v jeho průběhu. Pokud chcete zamezit počínající nemoci, připravte si z oddenku zázvorový čaj. Za výbornými účinky zázvoru proti nachlazení bychom museli hledat výše zmíněný gingerol a jeho protizánětlivé působení. Kašel, chřipka, rýma či bolesti v krku – to vše dokáže zázvor díky obsahu této látky zmírnit.
Dále pak zázvor obsahuje také velké množství antioxidantů, které svým působením posilují lidský imunitní systém a ochraňují buňky před oxidačním stresem. Pravidelným popíjením zázvorového čaje proto můžeme posílit také naši obranyschopnost. Velmi důležitými antioxidanty, které jsou v zázvoru obsaženy, jsou například vitamín C a vitamín E (tokoferol). Antioxidační působení má také vitamín A (retinol). Zázvor kromě posílení imunity organismus také pročistí – některé z účinných látek jsou schopny na sebe navázat toxiny a vypudit je z těla ven.
Všichni lidé, kteří trpí oslabeným imunitním systémem, by proto zázvor vždy měli mít doma a zázvorový čaj by měli popíjet pravidelně.

Zlepšení trávení a zamezení nevolnostem
Zázvor příznivě působí také na lidský trávicí systém. Zvyšuje totiž tvorbu žaludečních kyselin i žluči, čímž podporuje zažívání celkově. Stimuluje a zrychluje trávicí proces. Ten je pro tělo energeticky náročnější, než si myslíte. Díky zázvoru a zrychlenému trávení vám proto zůstane více energie na běžné činnosti a vy se tak budete cítit energičtěji.
Zázvor obsahuje také vlákninu, která je pro lidská střeva nepostradatelná. Přezdívku „uklízečka střev“ nedostala vláknina pro nic za nic – střeva pročišťuje a mimo jiné tak působí jako prevence rakoviny. Kromě toho také podporuje probiotické kmeny bakterií.
Přežvykování zázvoru může díky obsahu gingerolu také ulevit od nevolnosti, bolesti žaludku či pocitu plnosti.
Analgetické působení zázvoru
Zázvor dokáže účinně působit také proti bolesti. Díky tomu může zmírňovat bolestivé stavy při artritidě či revmatismu. Pomáhá totiž při bolestech kloubů, což již bylo dokázáno také vědeckými studiemi.
Zázvor může snižovat také menstruační bolesti. Kromě toho dokáže uvolnit také psychické napětí a zmírnit bolesti při migréně.
Podpora kardiovaskulárního systému
To, že zázvor pomáhá snižovat krevní tlak, je již také vědecky prokázaným faktem. Pomáhá totiž zlepšit průtok krve tím, že podporuje vazodilataci, v čehož důsledku hodnoty krevního tlaku klesají. Hypertenze je přitom velmi častým a nebezpečným onemocněním, které může mít v případě, že se dlouho neléčí, fatální následky.
Zázvor ale kromě toho napomáhá také samotnému zdraví tepen. Pomáhá totiž snižovat „špatný“ LDL cholesterol, který stojí za jejich kornatěním a aterosklerózou.
Pomoc při redukci váhy
Zázvor se může stát také velmi dobrým pomocníkem při shazování přebytečných kilogramů. Celkově totiž podporuje metabolické děje a zrychluje metabolismus. Navíc jde také o tzv. termogenní spalovač tuků – zvyšuje celkové teplo v organismu. Jak víme, k výrobě tepla je nutná energie. Z tohoto důvodu tělo při jeho výrobě pálí určitý počet kalorií, a to i v klidovém stavu.
Afrodiziakální účinky
Kromě veškerých výše uvedených benefitů má zázvor také afrodiziakální účinky, může proto pomoci také se zvýšením chuti na sex. Díky jeho působení na cévy a vazodilatačním účinkům, kdy pomáhá rozproudit krev v celém těle, může být prospěšný také při problémech s erekcí.
Jak zázvor připravit a užívat?
Všechny tyto příznivé účinky zázvoru si může užívat každý – postačí si koupit oddenek zázvoru a užívat ho. To lze různými způsoby.
Nejčastějším je rozhodně zázvorový čaj, výborný je zejména na nachlazení a imunitu. Jeho přípravu si můžete velmi usnadnit, pokud budete vědět, jak oloupat zázvor. Populární je ale také zázvorový sirup, který připravíte stejně snadno jako čaj.
Zázvor si jakožto koření můžete přidávat také do různých jídel – ať už do omáček nebo jako přílohu k masu. Bývá také častou přísadou perníků, džemů či kompotů (v kandované podobě).
Ze zázvoru lze ale připravovat také koupele, zábaly či obklady, nebo si z něho doma můžete vyrobit masážní olej.
Recept na zázvorový čaj
Zázvorový čaj je skvělým přírodním lékem nejen na nachlazení.
Nejlepší je z čerstvého kořene, sušené čaje často postrádají tu pravou zázvorovou chuť i mnoho vitamínů.
Před samotnou přípravou je nutné zázvor oloupat. Nejlépe to jde klasickou čajovou lžičkou, která se dostane do všech záhybů kořene.
Oloupaný zázvor nakrájejte na tenké plátky a vložte do konvičky. Přidejte několik lístků čerstvé máty, omytý citron nakrájený na plátky a lžíci kvalitního medu. Všechny ingredience následně zalijte nejméně litrem horké vody. Poměr surovin je čistě na vašich chutích