Osvědčených receptů a tipů na zelnou polévku je plno. Některé jsou s paprikou, jiné smetanové, s uzeným masem nebo s klobásou. Pojďte si vyzkoušet náš recept – klasická zelná polévka neboli zelňačka je skvělým a vydatným obědem v těchto sychravých dnech!
Co budeme potřebovat?
- lžíci sádla
- větší cibuli nakrájenou najemno
- maso s většího uzeného žebra
- půl litru uzeného vývaru
- balení otického kysaného zelí
- 3 brambory
- smetanu na vaření
- 2 lžíce hladké mouky
- bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- sůl
- kmín
- mletou červenou papriku

Zelňačka recept – jak na to?
Postup je následovný. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme pokrájenou cibuli a osmahneme dosklovata. Přidáme všechno koření a necháme provonět. Přisypeme obraná uzená žebra, vše zaprášíme moukou, zasmahneme a podlijeme vývarem. V mezičase si dáme do jednoho hrnce uvařit brambory nakrájené na kostky s kmínem a do druhého kysané zelí. Jsou-li brambory měkké, dáme je i s vodou do hrnce s polévkou. Následně přidáme i uvařené zelí (včetně vody). Do polévky přilijeme smetanu a prohřejeme. Dochutíme paprikou, solí, pepřem, případně můžeme přidat polévce kyselost octem. Zelňačka chutná ještě lépe další den, když se chutě hezky propojí.
TIP: Další recepty na chutné polévky najdete v tomto článku.
