Podzim pro zahrádkáře představuje skutečné žně. V tomto období se sklízí cibule, česnek, mrkev, petržel, řepa, brambory, jablka, hrušky, švestky, vinná réva i ořechy. Část úrody je vhodné zpracovat a zbytek uskladnit. Jak a kde? Odpověď na tuto otázku najdete v našem článku.
Jak skladovat česnek
Nejméně náročný na skladování je česnek, který má nejraději pokojovou teplotu (okolo dvaceti stupňů) a nižší vzdušnou vlhkost (okolo šedesáti procent). Nejlépe proto uděláte, když ho zapletete do copů a zavěsíte ve spíži, popřípadě na chodbě, kde dostatečně proudí vzduch. Oblíbené je také skladování v síťovaném pytli, který opět zavěste.

Uskladnění brambor
O něco vyšší nároky na skladování mají brambory, kterým se nejlépe daří při teplotě do pěti stupňů Celsia. Pozornost je však zapotřebí věnovat také výšce uskladněných brambor, která by neměla být vyšší než 60 cm. Ještě před tím je však vhodné uložit je do nějaké temné a dostatečně provzdušněné místnosti s teplotou okolo sedmnácti stupňů Celsia, v níž brambory sníží svou vlhkost a zpevní slupku.
Nejlepším místem pro dlouhodobé skladování brambor je dobře větratelný tmavý sklep. Brambory skladované na světle rychle zezelenají. V ten okamžik jsou v podstatě na vyhození. Další možností je chladnička (celá úroda se vám do ní zřejmě nevejde) a dobře izolovaná bedna umístěná na balkoně. Nesmí ale mrznout.

Jak skladovat jablka?
Ještě větší chlad než brambory vyžadují jablka, kterým nejvíce vyhovuje tmavé prostředí, teplota okolo nuly a relativně vysoká (devadesátiprocentní vlhkost). Jablka skladujeme odděleně od ostatních plodin jako jsou brambory nebo kořenová zelenina – mohla by nasát jejich aroma.
Důležité je uskladnění správných odrůd. Takzvaná letní jablka spotřebujeme okamžitě a k uskladnění jsou nevhodná. Naopak pozdní jablka sklízená koncem října vydrží ve správných podmínkách klidně do jara. Při velkém nadbytku šťavnatých jablíček můžete připravit i jablečný mošt – přitom se neobejdete bez lisu na ovoce. Hotový mošt rozdělte do lahví a zamrazte, tak zamezíte postupnému kvašení.
Skladování vlašských ořechů
Vlašské ořechy skladujeme jak ve skořápce, tak bez ní, tedy vyloupané. Ty nevyloupané je vhodné naložit do směsi z hrubé soli, kokosového vlákna a suchých hoblin. Do vyvařené a vysušené velké sklenice střídavě vrstvěte vrstvy ořechů a směsi, upěchujte, nádobu uzavřete a uložte na tmavé a chladné místo. Vyloupané ořechy můžete nasypat do papírového sáčku a ten uložit do sklenice. Tu uzavřít a umístit rovněž na chladné a temné místo.

Dřevěné bedýnky k uskladnění najdete například na Alza.cz