Recept – velikonoční beránek

Tradiční velikonoční beránek nesmí o velikonočních svátcích na stole chybět. Oprašte tedy formu a vyzkoušejte náš recept na krásně nadýchané těsto.

Co budeme k přípravě velikonočního beránka potřebovat?

V první řadě si pořiďte kvalitní pečicí formu. Skvělou volbou jsou formy keramické, které snadno vymažete a vysypete hrubou moukou a beránek půjde po upečení z formy hezky ven. Osvědčily se také formy silikonové, nicméně jejich tvar často není tak pěkný jako u těch keramických.

Na přípravu piškotového těsta potřebujeme:

  • 4 vejce
  • 100 gramů cukru krupice
  • 160 gramů hladké mouky
  • 50 ml mléka
  • 20 gramů oleje
  • balíček kypřicího přášku
  • kůra z jednoho BIO citronu
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
velikonoční beránek
Zdroj: Tesco.sk

Jak upéct velikonočního beránka?

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do menší misky, přidáme olej a mléko a vyšleháme. Do druhé, větší misky dáme bílky a cukr. Vyšleháme tuhý sníh, do kterého poté opatrně žloutkovou směs vmícháme pomocí metličky. Poté pomalu přisypáváme a vmícháváme prosetou mouku s kypřicím práškem. Nakonec přidáme také citronovou kůru a těsto dáme do vymazané a vysypané formy na beránka.

Troubu si rozehřejeme na 160 stupňů celsia a beránka při této teplotě pečeme asi 40 až 50 minut. Zda je hotový nakonec ověříme zapíchnutím dřevěné špejle do středu. Beránka necháme vychladnout, poté jej opatrně vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.

TIP: Součástí velikonoční tabule není jen beránek, ale také mazanec, všelijaké recepty z vajec nebo velikonoční nádivka. Jak připravit tu nejlepší nádivku vám poradíme v tomto článku.

Leave a Reply