Tradiční velikonoční beránek nesmí o velikonočních svátcích na stole chybět. Oprašte tedy formu a vyzkoušejte náš recept na krásně nadýchané těsto.
Co budeme k přípravě velikonočního beránka potřebovat?
V první řadě si pořiďte kvalitní pečicí formu. Skvělou volbou jsou formy keramické, které snadno vymažete a vysypete hrubou moukou a beránek půjde po upečení z formy hezky ven. Osvědčily se také formy silikonové, nicméně jejich tvar často není tak pěkný jako u těch keramických.
Na přípravu piškotového těsta potřebujeme:
- 4 vejce
- 100 gramů cukru krupice
- 160 gramů hladké mouky
- 50 ml mléka
- 20 gramů oleje
- balíček kypřicího přášku
- kůra z jednoho BIO citronu
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Jak upéct velikonočního beránka?
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do menší misky, přidáme olej a mléko a vyšleháme. Do druhé, větší misky dáme bílky a cukr. Vyšleháme tuhý sníh, do kterého poté opatrně žloutkovou směs vmícháme pomocí metličky. Poté pomalu přisypáváme a vmícháváme prosetou mouku s kypřicím práškem. Nakonec přidáme také citronovou kůru a těsto dáme do vymazané a vysypané formy na beránka.
Troubu si rozehřejeme na 160 stupňů celsia a beránka při této teplotě pečeme asi 40 až 50 minut. Zda je hotový nakonec ověříme zapíchnutím dřevěné špejle do středu. Beránka necháme vychladnout, poté jej opatrně vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.
TIP: Součástí velikonoční tabule není jen beránek, ale také mazanec, všelijaké recepty z vajec nebo velikonoční nádivka. Jak připravit tu nejlepší nádivku vám poradíme v tomto článku.