Kdy dát hromosvod na dům a jak na to?

Instalace hromosvodu je klíčovým opatřením pro zajištění bezpečnosti staveb a ochranu před přímým zásahem blesku. V tomto článku se dozvíte, kdy je nutné na dům hromosvod instalovat, jakými kroky proces instalace probíhá, s jakými náklady můžete počítat a jaké výkopové práce jsou s tím spojené.

Kdy je potřeba hromosvod instalovat

Základním pravidlem je, že hromosvod by měl být instalován na všechny stavby, které jsou vystaveny riziku zásahu bleskem. To zahrnuje většinu rodinných domů, průmyslových budov, výškových staveb a objektů umístěných v otevřené krajině nebo na vyvýšených místech. Normy ČSN EN 62305 specifikují, jaké typy staveb a zařízení vyžadují ochranu hromosvodem.

Jak probíhá montáž hromosvodu

Montáž hromosvodu lze rozdělit do několika základních kroků:

  1. Plánování a projektování: Na základě technického posouzení objektu se určí typ hromosvodu, jeho umístění a rozsah ochrany. Důležité je zajistit, aby byly kovové části budovy propojeny s hromosvodem pro odvod bleskového proudu.
  2. Přípravné práce: Před samotnou instalací je někdy nutné provést výkopové práce pro zavedení zemního vodiče nebo instalaci zemničů v okolí budovy. Výkopové práce zahrnují vyhloubení příkopů, kde budou položeny zemní vodiče a umístěny elektrody.
  3. Instalace: Montáž zahrnuje umístění odvodňovacích tyčí na střechu a jejich propojení s vodiči vedoucími po vnějších stěnách budovy k zemničům. Veškeré spoje musí být pevné a zajištěné proti korozivním vlivům.
  4. Kontrola a revize: Po dokončení instalace je nutné provést kontrolu všech spojů a účinnosti celého systému. Periodické revize jsou doporučené pro zajištění dlouhodobé funkčnosti hromosvodu.

Cena montáže hromosvodu

Cena montáže hromosvodu se může výrazně lišit v závislosti na velikosti objektu, složitosti instalace a regionu. Orientačně se ceny pohybují od 10 000 Kč za jednoduchou instalaci na malý rodinný dům až po několik set tisíc korun pro rozsáhlé průmyslové objekty. V ceně je obvykle zahrnuta i potřebná dokumentace a revize systému.

Závěr

Instalace hromosvodu je důležitým krokem k ochraně vaší nemovitosti a zajištění bezpečí pro její uživatele. Ačkoliv náklady na montáž mohou být výraznou investicí, v porovnání s potenciálními škodami způsobenými bleskem jde o rozumnou ochranu. Při výběru dodavatele je důležité dbát na jeho kvalifikace a reference, aby byla instalace provedena odborně a v souladu s platnými normami.

PR článek

Napsat komentář

Blog na WordPress.com.