Jak uskladnit brambory?

Brambory jsou asi nejběžnější přílohou vůbec. Kromě toho je lze využít i jako ingredience do polévek či hlavních jídel. Právě díky tomu nesmí chybět ve spíži většiny lidí. Zahrádkáři s rozlehlejšími záhony či políčkem si rádi pěstují brambory vlastní. Jak je ale správně sklidit a uskladnit, aby vydržely celou zimu a nevyklíčily?

Správná sklizeň brambor

Správná doba sklizně závisí především na odrůdě, ale i na nadmořské výšce a klimatických podmínkách v dané oblasti. Že jsou hlízy připravené ke sklízení poznáte podle stavu natě. Ta je žlutá a začíná usychat. Pokud si nejste jisti, stačí rýpnout do země a ověřit si zralost na jednom trsu. Hlízy by měly jít snadno oddělit od kořenů.

Brambory sklízíme ideálně za suchého a slunečného počasí. Pokud bychom je vytahovali z mokré země, byly by zbytečně znečištěné. Je také třeba hlízy ze země vytáhnout dříve, než teplota půdy klesne pod 8 °C. Menší plochy sklízíme ručně za pomoci motyky či rycích vidlí, větší políčka už potřebují alespoň malotraktor s radlicí. Do hrůbků nikdy nekopejte silou, hlízy byste poškodili a znehodnotili.

jak-uskladnit-brambory

Vytřiďte brambory k uskladnění

Po sklizni hlízy vytřídíme a připravíme k uskladnění. Nejprve hlízy očistíme od hlíny. V běžných podmínkách, se kterými pracuje většina zahrádkářů, tak činíme ručně. Brambory necháme proschnout a v pracovních rukavicích je zbavujeme nečistot. Na pomoc si můžeme vzít i měkký kartáč. Hlízy nenamáčíme.

Během procesu čištění můžeme brambory rovnou třídit. Na hromadu nepoužitelných odhazujeme zelené hlízy, které mohou být jedovaté. Další hromádku tvoří poškozené brambory, do kterých například zajela radlice či motyka – ty zpracujeme co nejdříve. No a poslední hromadou jsou zdravé brambory vhodné k delšímu skladování.

TIP: Jak zpracovat brambory, které se k uskladnění nehodí? Vyzkoušejte třeba klasickou bramboračku. Recept najdete v tomto článku.

Před uskladněním

Vytříděné hlízy necháme přibližně dva týdny “vydýchat”. Tento proces probíhá na tmavém a suchém místě s teplotou okolo 17 °C. Brambory rozprostřeme do jedné vrstvy a zakryjeme textilií, abychom je chránili před světlem. Díky tomu snížíme podíl vody v bramborách a jejich slupka bude pevnější.

Bedny na brambory

Hlízy neukládáme do pytlů, ať už plastových nebo tkaných či jutových. Ideálním řešením jsou bedýnky s otvory. Ty jsou dostatečně vzdušné, aby se v nich hlízy nezapařily a nedocházelo k plesnivění. Využít můžete plastové přepravky na pečivo či zeleninu a ovoce, které navíc lze stohovat.

Oblíbené jsou i různé dřevěné bedny a regály určené přímo ke skladování zeleniny. Ty jsou vyšší a ve spodní části mají žlábek, ze kterého lze během celé zimy vytahovat brambory dle potřeby. Tyto bedny mohou být i patrové, snadno tak uložíte i několik odrůd.

Sklizené hlízy vrstvíme maximálně do 60 centimetrů, což je zaručuje skladování v bednách.

Kam uskladnit brambory?

Brambory skladujeme nejčastěji ve sklepě. Zde je zpravidla ideální teplota, vlhkost i dostatečná tma, aby hlízy nezačaly přes zimu klíčit. Často se bedny s hlízami ukládají také do garáže, nicméně i zde je nutné dodržet správné skladovací podmínky. Pokud nedisponujete ani jednou z možností, bude lepší se spoléhat na nakoupené brambory z obchodu, protože ty sklizené by v klasických podmínkách v interiéru příliš dlouho nevydržely. I doma ale můžete pár kilogramů brambor od farmáře uskladnit – stačí si pořídit speciální plastový kontejner určený pro skladování brambor uvnitř. Do něj dáme v kmínovém pytlíku brambory. Zajistíme tak tmu a snížíme tendenci ke klíčení, nicméně brambory i tak vydrží jen pár týdnů.

Podmínky pro skladování brambor

Abychom nemuseli polovinu sklizně uprostřed zimy vyhazovat a poslední hlízy jsme spotřebovali až na jaře, je třeba pečlivě dodržovat podmínky k jejich uskladnění.

Místo uložení by mělo být dostatečně tmavé, chladné a dobře větrané. Bude-li v místnosti příliš světla, začnou brambory zelenat, případně klíčit. Teploty by měly být nízké, okolo 8 °C; nesmí ale klesat pod 4 °C, v hlízách by došlo k přeměně škrobu na jednoduché cukry a brambory by měly sladkou chuť. Větrejte pravidelně, odpařující se vlhkost by způsobila nejen plesnivění veškeré uložené zeleniny, ale také například zdí ve sklepě.

Bedýnky či přepravky vydezinfikujeme, aby byla menší pravděpodobnost napadení plísní. Během celé zimy je, stejně jako všechnu uloženou kořenovou zeleninu, kontrolujeme. Průběžně vyřazujeme shnilé, plesnivé či jinak poškozené hlízy, které by mohly způsobit znehodnocení celé sklizně. 

TIP: Jak skladovat nejen brambory, ale i další plodiny ze zahrady, jako jsou česnek, jablka nebo ořechy? To vám poradíme v tomto článku.