Provence – 7 tipů, jak zařídit domov v oblíbeném stylu

provence

Provence je jedním z nejkrásnějších a nejromantičtějších regionů ve Francii, plným krásné přírody, historie a tradic. Jeho typický styl se odráží v místní architektuře, kuchyni i zahradách. Toužíte poznat, jak vypadá domov ve stylu Provence nebo hledáte tipy jak si dům do tohoto stylu zařídit? My vám ukážeme jak na to. Budete se tak cítit, jako byste byli na dovolené každý den. Nechte se inspirovat jedinečnou atmosférou Provence a užijte si klid a pohodu ve vašem vlastním domově.

Jak vlastně Provence vypadá?

Styl Provence se vyznačuje světlými pastelovými barvami, přírodními materiály jako je dřevo, kámen, ale i kov. Je plný květinových vzorů, starožitností a dekorací inspirovaných venkovským životem.

Květiny

Hrají v interiéru ve stylu Provence důležitou roli. Často se vyobrazují na textiliích, jako jsou závěsy, ubrusy nebo povlečení, a také na dekoracích, jako jsou vázy, talíře nebo obrazy. Typickými vzory jsou květinové arabesky, které připomínají klasickou francouzskou květinou malbu. Musíme myslet i na květiny živé. Typické květiny, které se v interiéru ve stylu Provence často používají, jsou levandule, růže, hortenzie, náprstníky, lupiny a krokusy. Květiny se umísťují do různých zdobených váz či do drobných květináčů.

levandule

Masivní dřevo

Používá se především pro vytvoření venkovského vzhledu, nábytku, ale také podlah a stropů. V interiéru se často používá dřevo světlé, jako je bílý dub nebo borovice, které dodávají prostoru svěží a světlý vzhled. Má plno užitečných schopností, mezi které patří absorpce vlhkosti, což je důležité pro vaše zdraví a pohodu, ale také pomáhá snižovat hluk, a to díky absorpci zvuku.

Kov a kámen

Používají se zejména jako dekorativní prvky, které dodávají interiéru elegantní a sofistikovaný vzhled. Kamenem se často prokládají stěny, podlahy či kuchyňské plochy. Kámen má také schopnost regulovat teplotu v místnosti, což je opět důležité pro vaše pohodlí a dokonce i úsporu energie.

Barvy a doplňky

Měli byste používat zejména takové barvy, které dodají interiéru hloubku a kontrast. Jedná se především o žlutou, oranžovou, zelenou v kombinaci s tmavě modrou a šedou. Doplňky těchto barev se často volí z již zmíněných materiálů, jako je dřevo, kámen, kov a textilie. Doplňky si můžete představit jako koše, svícny či dekorativní polštáře. Všechny barevné doplňky napodobují přírodní krajinu Provence, a tím vytvořit atmosféru, díky které se budete cítit, jako byste se reálně nacházeli na venkově.

Dřevo a kámen jsou základem

Dřevo a kámen jsou bezesporu dva základní stavební prvky, které by měly v interiéru dominovat. Nechte kusy kamenů vyčnívat ze zdí a nebojte se obložení kuchyně či koupelny. Pokud máte možnost můžete sáhnout po mramoru, ale můžete využít jakýkoliv jiný kámen, který se vám líbí, je to na vás.

Nezapomeňte, že je důležité, aby v interiéru převažovaly převážně přírodní materiály, takže na plast moc nesahejte. Nábytek z uvedených materiálů zdůrazňuje autentičnost interiéru, a pokud zvolíte bílé a přírodní odstíny, překvapí vás příjemná atmosféra v interiéru.

Zdobte, ale bez přeplácání

Zdobte, ale bez přeplácání.Tuto radu stojí za to, si zapamatovat. Nemusíte být vyloženě přehnaní minimalisti, ale všeho moc škodí. S interiérem si rozhodně vyhrajte, ale nepřeplácejte například zdi různými obrazy, pár jich na zdi umístěte, ale s mírou.

Když bude všechno přeplácané, tak se nebudete cítit jako na Provence, ale spíše jako ve studentském bytu s mnoha lidmi. Vše by spolu mělo barevně ladit a hezky do interiéru zapadat. Nezapomeňte, že byste se měli cítit jako na francouzském venkově, proto si pořiďte zdobené lustry a další doplňky s přírodní tematikou.

Textil a čalounění nevynechejte

V interiérech tohoto stylu nesmí chybět všudypřítomné textilie, obzvláště v tomto konkrétním. Naprostým základem jsou ubrusy, prostírání, deky, závěsy či dekorační polštářky. Pří výběru těchto textilií, dbejte na výběr vzorů, barev a stylu, tak aby spolu všechno hezky ladilo. Soustřeďte se zejména na květinové potisky, jemné proužky a klasické výšivky – důležité je, aby vše bylo v pastelových barvách.

Neopomíjejte také výběr vhodného čalouněného nábytku. Může jít o pohovku, pohodlné křeslo, polstrované podnožky nebo i jídelní židle. Dbejte na to, aby v každé místnosti, byl alespoň jeden kousek. Naopak u tohoto nábytku vybírejte spíše jednobarevné kusy.

Důvodem je to, abyste ho mohli hezky kombinovat s barevnými doplňky. Ovšem pokud budete mít touhu pořídit si barevné křeslo s nějakým vzorem, tak určitě do toho. Dodá obývacímu pokoji příjemnou atmosféru a taky hezky vynikne, stane se tak dominantou místnosti.

Květinami šetřit nemusíte

Pokud jste milovníci květin, tak určitě s nimi šetřit nemusíte. Kamkoliv se hodí, tam je umístěte. Na žádném jídelním stole, by rozhodně neměla scházet čerstvě řezaná bohatá kytice. Slunečnice či luční kvítí tudíž není špatnou volbou. Pokud hledáte inspiraci i pro to co umístit do kuchyně, tak voňavé bylinky ve stylových kovových truhlících jsou také vhodné.

Na okenní parapety umístěte jednoduché bílé květináče, do kterých můžete zasadit stálezelené pokojové rostliny, levanduli nebo drobné růže. Sušené květy a aranžmá ze suchých travin v sobě nesou taky určité kouzlo. Jestliže jste zruční nebo jen máte rádi kutilství, můžete z nich vytvořit věnce a pověsit je tak na dveře nebo prostě jen umístit sušenou kytici do malované vázy na stole.

Hlavním „znakem“ stylu Provence je levandule. Co víc patří k této francouzské oblasti než levandulová pole vonící na kilometry daleko? Dozdobíte-li váš interiér kyticemi či květináči s touto rostlinou, vnesete nádech Provence do domu bez větší snahy.

TIP: Víte, co vám která květina chce povědět? Co značí červené růže, fialové gerbery nebo bílé lilie? O květomluvě a významu květin si můžete více přečíst v tomto článku.

V hlavní roli modrá a fialová

Styl Provence nabízí široké spektrum barev, které mohou oživit váš interiér, hlavní roli ovšem hrají fialová a modrá. Tyto odstíny můžete libovolně kombinovat, a věřte, že nápadů na jejich propojení je nekonečně mnoho. Pro větší výraz nezapomeňte do interiéru přidat také, již zmíněné květiny, které dodají místnosti živost a romantiku. 

Při zařizování nábytku, je důležité nezapomenout ani na bílou, světle šedivou a béžovou barvu. Tyto barvy dodají místnosti svěžest a umožní vyniknout jednotlivým barevným kombinacím a vzorům. Určitě totiž nechcete, aby místnost vypadala přeplácaná. Tyto jednoduché barvy pomohou udržet v interiéru harmonii a řád.

Dopřejte interiéru volný dech

Je na čase změnit vaše pečlivé ukládání věcí do šuplíků a skříní. Dopřejte svému domovu vzduch a otevřete mu prostor. Abyste zviditelnili interiérové detaily, tak volte nábytek s prosklenými dveřmi. Knihu kterou zrovna čtete, nechte klidně pohozenou na stole popřípadě umístěte do knihovny.

Knihovna by měla být prostorná, otevřená s uspořádanými knihami. Rámečky s fotografiemi klidně umístěte na polici spolu s ostatními dekoracemi. Méně je někdy více a otevřený interiér dýchá životem a radostí.

Autor: Kamil Vítek

Napsat komentář

Blog na WordPress.com.