Knedlíky: Recept na houskový, bramborový i sladký plněný

Knedlíky jsou nepostradatelnou součástí české kuchyně a vyzdvihují se svou rozmanitostí plnění a přípravy. Jedná se o jednoduchý pokrm, který si získal srdce a žaludky po celém světě. U nás v Česku však našly místo hlavně po boku výborných omáček a pečených mas. Po vzoru rakouských receptů pak připravujeme také knedlíky sladké, ať už plněné povidly či čerstvým ovocem. Jak připravit knedlíky pro různé příležitosti?

Houskový knedlík

Houskový knedlík je jedním z nejoblíbenějších a nejtradičnějších druhů. Těsto se připravuje z mouky a housek předem namáčených v mléce, přičemž tyto ingredience doplňujeme dalšími dle daného receptu. Tyto knedlíky se skvěle hodí jako příloha k tradičním českým omáčkám nebo k zelí a pečenému masu.

houskové knedlíky recept

Houskový knedlík – recept

K přípravě budeme potřebovat:

  • čtvrt kostky čerstvého droždí
  • čtvrt litru mléka
  • vejce
  • 350 gramů polohrubé mouky
  • dvě starší bílé housky (případně rohlíky)
  • sůl
  • kousek másla na potření

V misce si ohřejeme mléko tak, aby bylo mírně vlažné, přidáme rozdrobené droždí a špetku soli. Po chvilce do směsi zašleháme vejce a za stálého míchání přisypáváme také prosetou mouku. Těsto je nejlepší zpracovávat v kuchyňském robotu, ale jde to i ručně. Je-li těsto hladké a nelepí se, přidáme na kostičky nakrájené housky, které jsme si předem krátce namočili v mléce. Pak necháme těsto na teplém místě kynout.

Asi po hodině si připravíme pomoučený vál a dáme vařit vodu. Těsto rozdělíme na dva dly, vytvarujeme podlouhlé šišky, které ještě necháme krátce kynout a opatrně je umístíme do vroucí osolené vody v hrnci. Pod pokličkou vaříme asi 15 minut, v polovině času knedlíky obrátíme. Hotové knedlíky ideálně rozpůlíme a potřeme rozpuštěným máslem.

karlovarské knedlíky recept

Karlovarský knedlík v hrníčku

Potřebovat budeme:

  • 5 starších rohlíků
  • hrst hladkolisté petržele
  • 1 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 1 a půl hrnku mléka
  • 3 vejce
  • prášek do pečiva
  • sůl
  • máslo na vymazání

Nejprve si připravíme těsto. Bílky oddělíme od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Pečivo nakrájíme na drobné kostky a smícháme ho v míse se všemi ostatními ingrediencemi kromě bílků a másla. Poté opatrně vmícháme sníh z bílků a zpracujeme těsto.

Necháme ho chvíli odpočinout a mezi tím si dáme vařit osolenou vodu a vymažeme si čtyři klasické hrníčky máslem. Ty poté plníme hotovým těstem tak, aby bylo asi centimetr pod okrajem. Hrníčky vložíme do hrnce s vroucí vodou, zakryjeme poklicí, ztlumíme plamen a vaříme přibližně půl hodiny. Hotové knedlíky vyklepneme z hrníčků, nakrájíme na plátky a podáváme například se svíčkovou omáčkou.

Čtěte také: Palačinky – recepty a nápady, jak je připravit na sladko i slané

Bramborový knedlík

Bramborové knedlíky mají úplně jinou konzistenci a chuť než houskové. Hlavní surovinou jsou vařené brambory, které se smíchají s moukou. Tvarovat je můžeme opět do podlouhlých šišek, které se následně krájí na tenká kolečka, ale i do kulatých knedlíčků, které navíc můžeme naplnit například uzeným masem, špenátovou směsí, ale i sladkým ovocem.

bramborové knedlíky recept

Recept na klasický bramborový knedlík

Ingredience:

  • 700 g brambor (varný typ C)
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • Sůl

Brambory omyjte a vařte ve slupce v osolené vodě, dokud nejsou měkké. Můžete zkontrolovat měkkost špičkou nože. Vařené brambory sceďte a nechte vychladnout ideálně do dalšího dne. Poté je oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. K bramborám přidáme posetou mouku, vajíčko a sůl. Vše zpracujeme v hutné, mírně lepivé těsto, které zabalíme do potravinové folie (v té můžeme rovnou vytvarovat šišky) a necháme je v lednici odpočinout.

Mezitím si dáme vařit osolenou vodu. Do vroucí vody knedlíky opatrně vložíme a vaříme asi 15 minut. Během vaření šišky oddělte ode dna hrnce. Hotové jsou tehdy, když plavou na hladině.

Hotové knedlíky vyjmeme, na pár místech propíchneme vidličkou a podáváme s omáčkou, zelím, špenátem či pečeným masem.

Sladké knedlíky

Sladké a plněné knedlíky jsou oblíbené jako dezert, u nás také jako hlavní jídlo. Těsto se připravuje podobně jako houskový knedlík, ale plní se ovocem, jako jsou třešně, švestky nebo meruňky. Po uvaření se obvykle obalí v másle smíchaném se strouhankou a cukrem nebo skořicí. Sladká chuť a šťavnaté ovoce dávají tomuto knedlíku jemný a osvěžující zážitek.

Kromě kynuté klasiky můžeme zvolit i lehčí verzi s tvarohovým těstem. Tyto knedlíčky nemusíme ani plnit, stačí je přelít ovocným rozvarem.

sladké knedlíky recept

Recept na kynuté sladké knedlíky

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g suchého droždí
  • 250 ml mléka (teplého)
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • Špetka soli
  • Ovoce podle preference (švestky, třešně, meruňky)
  • Máslo na potření

Postup:

Ve sklenici smíchejte droždí s 1 lžičkou cukru a mlékem. Nechte kvásek chvíli odstát a vzejít bublinky na povrchu. V míse smíchejte mouku, zbytek cukru, špetku soli, rozpuštěné máslo a vejce. Přidejte připravený kvásek a postupně přilévejte teplé mléko.

Vypracujte hladké těsto, které necháte kynout v teplém prostředí, dokud zdvojnásobí svůj objem (asi 1-2 hodiny). Když těsto vykynulo, rozdělte ho na menší kousky (podle velikosti, kterou chcete mít knedlíků).

Každý kousek těsta rozválejte na placatý tvar. Na střed každého tvaru umístěte kousek ovoce a obalte těsto kolem něj, tvořte kulaté knedlíky. Položte knedlíky na plech s pečicím papírem a nechte je ještě chvíli kynout, ať se ještě zvětší (asi 30 minut).

Poté knedlíky dejte vařit do vroucí osolené vody. Vařte knedlíky asi 10-15 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Tak co, jaké knedlíky dnes připravíte vy?

  • Recenze: Kapslové kávovary – jak vybrat + nejlepší modely 2024
    Káva je pro mnoho lidí nedílnou součástí každodenního života. Kapslové kávovary nabízejí rychlou a jednoduchou přípravu kávy. Při výběru kávovaru a kapslí je důležité zvážit typ kávovaru, tlak páry, příkon, objem nádoby na vodu a další funkce. Oblíbené značky kapslových kávovarů včetně jejich předností a nevýhod jsou Nescafé Dolce Gusto, Tchibo Cafissimo, Nespresso a Tassimo.
  • Bytový textil a jeho role v interiéru
    Bytový textil, jako jsou záclony a závěsy, jsou klíčové prvky designu interiéru, ovlivňující jeho atmosféru a pohodlí. Výběr materiálu, barvy a délky je důležitý. Trendy směřují k minimalistickým vzorům a barvám, ale stále jsou populární i tradiční vzory a bohaté textury. Hotové záclony nabízejí širokou škálu stylů a materiálů. Voálové záclony dodávají místnosti lehkost a eleganci.
  • RECENZE: Moka konvičky
    Moka konvička je alternativní způsob přípravy kávy s kavárenskou kvalitou doma. Přestože se jedná o jednoduché zařízení, výběr správného typu a materiálu je důležitý. Hliníkové konvičky mají tradiční vzhled a kávovou patinu, zatímco nerezové jsou moderní a snadno se udržují. Elektrické konvičky jsou snadno přenosné, ale dražší. Objem konvičky je důležitý a údržba je jednoduchá.
  • 3 jarní rostliny pro vaše zdraví, které využijete v kuchyni
    S prvními teplými paprsky slunce se probouzí nejen příroda, ale i bohatství vitamínů a minerálů ukrytých v jarních bylinkách a květinách. Využijte dary jara a posilněte své zdraví i imunitu těmito snadno dostupnými poklady. Jaké jarní bylinky se vyplatí si nasbírat a co z nich připravit? Medvědí česnek Tato divoká lahůdka, chutí připomínající jemný česnek,… Read more: 3 jarní rostliny pro vaše zdraví, které využijete v kuchyni
  • Kdy dát hromosvod na dům a jak na to?
    Instalace hromosvodu je klíčovým opatřením pro zajištění bezpečnosti staveb a ochranu před přímým zásahem blesku. V tomto článku se dozvíte, kdy je nutné na dům hromosvod instalovat, jakými kroky proces instalace probíhá, s jakými náklady můžete počítat a jaké výkopové práce jsou s tím spojené. Kdy je potřeba hromosvod instalovat Základním pravidlem je, že hromosvod… Read more: Kdy dát hromosvod na dům a jak na to?

Blog na WordPress.com.