Knedlíky jsou nepostradatelnou součástí české kuchyně a vyzdvihují se svou rozmanitostí plnění a přípravy. Jedná se o jednoduchý pokrm, který si získal srdce a žaludky po celém světě. U nás v Česku však našly místo hlavně po boku výborných omáček a pečených mas. Po vzoru rakouských receptů pak připravujeme také knedlíky sladké, ať už plněné povidly či čerstvým ovocem. Jak připravit knedlíky pro různé příležitosti?
Houskový knedlík
Houskový knedlík je jedním z nejoblíbenějších a nejtradičnějších druhů. Těsto se připravuje z mouky a housek předem namáčených v mléce, přičemž tyto ingredience doplňujeme dalšími dle daného receptu. Tyto knedlíky se skvěle hodí jako příloha k tradičním českým omáčkám nebo k zelí a pečenému masu.

Houskový knedlík – recept
K přípravě budeme potřebovat:
- čtvrt kostky čerstvého droždí
- čtvrt litru mléka
- vejce
- 350 gramů polohrubé mouky
- dvě starší bílé housky (případně rohlíky)
- sůl
- kousek másla na potření
V misce si ohřejeme mléko tak, aby bylo mírně vlažné, přidáme rozdrobené droždí a špetku soli. Po chvilce do směsi zašleháme vejce a za stálého míchání přisypáváme také prosetou mouku. Těsto je nejlepší zpracovávat v kuchyňském robotu, ale jde to i ručně. Je-li těsto hladké a nelepí se, přidáme na kostičky nakrájené housky, které jsme si předem krátce namočili v mléce. Pak necháme těsto na teplém místě kynout.
Asi po hodině si připravíme pomoučený vál a dáme vařit vodu. Těsto rozdělíme na dva dly, vytvarujeme podlouhlé šišky, které ještě necháme krátce kynout a opatrně je umístíme do vroucí osolené vody v hrnci. Pod pokličkou vaříme asi 15 minut, v polovině času knedlíky obrátíme. Hotové knedlíky ideálně rozpůlíme a potřeme rozpuštěným máslem.

Karlovarský knedlík v hrníčku
Potřebovat budeme:
- 5 starších rohlíků
- hrst hladkolisté petržele
- 1 a půl hrnku polohrubé mouky
- 1 a půl hrnku mléka
- 3 vejce
- prášek do pečiva
- sůl
- máslo na vymazání
Nejprve si připravíme těsto. Bílky oddělíme od žloutků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Pečivo nakrájíme na drobné kostky a smícháme ho v míse se všemi ostatními ingrediencemi kromě bílků a másla. Poté opatrně vmícháme sníh z bílků a zpracujeme těsto.
Necháme ho chvíli odpočinout a mezi tím si dáme vařit osolenou vodu a vymažeme si čtyři klasické hrníčky máslem. Ty poté plníme hotovým těstem tak, aby bylo asi centimetr pod okrajem. Hrníčky vložíme do hrnce s vroucí vodou, zakryjeme poklicí, ztlumíme plamen a vaříme přibližně půl hodiny. Hotové knedlíky vyklepneme z hrníčků, nakrájíme na plátky a podáváme například se svíčkovou omáčkou.
Čtěte také: Palačinky – recepty a nápady, jak je připravit na sladko i slané
Bramborový knedlík
Bramborové knedlíky mají úplně jinou konzistenci a chuť než houskové. Hlavní surovinou jsou vařené brambory, které se smíchají s moukou. Tvarovat je můžeme opět do podlouhlých šišek, které se následně krájí na tenká kolečka, ale i do kulatých knedlíčků, které navíc můžeme naplnit například uzeným masem, špenátovou směsí, ale i sladkým ovocem.

Recept na klasický bramborový knedlík
Ingredience:
- 700 g brambor (varný typ C)
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- Sůl
Brambory omyjte a vařte ve slupce v osolené vodě, dokud nejsou měkké. Můžete zkontrolovat měkkost špičkou nože. Vařené brambory sceďte a nechte vychladnout ideálně do dalšího dne. Poté je oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. K bramborám přidáme posetou mouku, vajíčko a sůl. Vše zpracujeme v hutné, mírně lepivé těsto, které zabalíme do potravinové folie (v té můžeme rovnou vytvarovat šišky) a necháme je v lednici odpočinout.
Mezitím si dáme vařit osolenou vodu. Do vroucí vody knedlíky opatrně vložíme a vaříme asi 15 minut. Během vaření šišky oddělte ode dna hrnce. Hotové jsou tehdy, když plavou na hladině.
Hotové knedlíky vyjmeme, na pár místech propíchneme vidličkou a podáváme s omáčkou, zelím, špenátem či pečeným masem.
Sladké knedlíky
Sladké a plněné knedlíky jsou oblíbené jako dezert, u nás také jako hlavní jídlo. Těsto se připravuje podobně jako houskový knedlík, ale plní se ovocem, jako jsou třešně, švestky nebo meruňky. Po uvaření se obvykle obalí v másle smíchaném se strouhankou a cukrem nebo skořicí. Sladká chuť a šťavnaté ovoce dávají tomuto knedlíku jemný a osvěžující zážitek.
Kromě kynuté klasiky můžeme zvolit i lehčí verzi s tvarohovým těstem. Tyto knedlíčky nemusíme ani plnit, stačí je přelít ovocným rozvarem.

Recept na kynuté sladké knedlíky
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 7 g suchého droždí
- 250 ml mléka (teplého)
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 50 g másla (rozpuštěného)
- Špetka soli
- Ovoce podle preference (švestky, třešně, meruňky)
- Máslo na potření
Postup:
Ve sklenici smíchejte droždí s 1 lžičkou cukru a mlékem. Nechte kvásek chvíli odstát a vzejít bublinky na povrchu. V míse smíchejte mouku, zbytek cukru, špetku soli, rozpuštěné máslo a vejce. Přidejte připravený kvásek a postupně přilévejte teplé mléko.
Vypracujte hladké těsto, které necháte kynout v teplém prostředí, dokud zdvojnásobí svůj objem (asi 1-2 hodiny). Když těsto vykynulo, rozdělte ho na menší kousky (podle velikosti, kterou chcete mít knedlíků).
Každý kousek těsta rozválejte na placatý tvar. Na střed každého tvaru umístěte kousek ovoce a obalte těsto kolem něj, tvořte kulaté knedlíky. Položte knedlíky na plech s pečicím papírem a nechte je ještě chvíli kynout, ať se ještě zvětší (asi 30 minut).
Poté knedlíky dejte vařit do vroucí osolené vody. Vařte knedlíky asi 10-15 minut, dokud nevyplavou na povrch.
Tak co, jaké knedlíky dnes připravíte vy?