[RECENZE]: Sušičky na maso

Zkuste podčlánkovou inzerci

Domácí sušičky na maso se ve vaší kuchyni mohou stát velmi šikovným pomocníkem. S její pomocí si totiž budete schopni sami doma sušit maso, a tedy vyrábět oblíbené a chutné jerky. Ale proč si vlastně pořizovat sušičku na maso, když spousta lidí maso suší v běžných sušičkách na ovoce?

Odpověď je jednoduchá – sušičky na maso pracují při vyšším výkonu i teplotě než sušičky na ovoce. A právě vyšší teplota je pro kvalitní a chutné sušené maso velmi důležitá. Pokud to se sušením masa myslíte vážně, budete proto potřebovat právě sušičku na maso. V této recenzi si sušičky na maso detailně proklepneme a podíváme se také na to, jak vybrat ten správný model podle vašich potřeb a požadavků.

Nejlepší sušičky na maso

KLARSTEIN MASTER JERKY 300

ROYAL CATERING RCDA-297S

KLARSTEIN MASTER JERKY 16

  1. Klarstein Master Jerky 300
  2. Royal Catering RCDA-297S
  3. Klarstein Master Jerky 16
  4. G21 Mistral
  5. G21 Breezer

Jak správně sušit maso?

Ať už se chystáte sušit maso hovězí, vepřové, kuřecí či krůtí, nejdříve vždy vyberte libové kousky masa, které jsou právě na sušení nejvhodnější. Maso poté pořádně očistěte a nakrájejte na tenké plátky o tloušťce přibližně 0,5 cm. Dále bude následovat dochucení masa. Zde záleží pouze na vaší chuti – použít můžete sůl, grilovací koření, česnek, sójovou omáčku, chilli nebo třeba cibuli.

Okořeněné maso poté nechte odležet v lednici, ideálně po celou noc. Další den zapněte sušičku na maso a maso do ní vložte. Na začátku sušení nastavte vyšší teplotu sušení – alespoň 70 °C. Tímto způsobem zajistíte to, že veškeré případné bakterie v masu budou zničeny. Přibližně po 20 minutách můžete sušičku stáhnout na 50 °C a maso dosušovat pomaleji. Maso je hotové ve chvíli, kdy se jednotlivé kousky při zatlačení na obě strany lehce rozlamují na poloviny.

Čtěte také: [RECENZE] Robotické vysavače – jak vybrat pomocníka do domácnosti?

Jak vybrat sušičku na maso

Výběr sušičky na maso není zas tak složitý, přesto ale existuje pár základních parametrů, na které byste se při rozhodování, jakou sušičku na maso zvolit, měli zaměřit. Naprosto klíčové je položit si 4 základní otázky:

  • Jak často chci maso sušit a v jak velkých várkách?
  • Jaký je můj rozpočet?
  • Kolik jsem ochotný investovat do provozních nákladů sušičky?
  • Jakou teplotu by sušička k sušení masa vlastně měla mít?

Při první otázce bude naprosto klíčová velikost sušičky. Pokud chcete sušit maso opravdu často a ve větším množství, měla by tomu odpovídat i její velikost, respektive počet sušících plat. Pokud si naopak chcete maso usušit jednou za čas na chuť, vystačíte si se sušičkou s minimálními rozměry.

Pro někoho zase bude rozhodující cena sušičky. Proto je dobré si hned na začátku výběru stanovit maximální cenu, kterou jste ochotni do nové sušičky investovat. Samozřejmě platí, že čím vyšší rozpočet máte, tím větší bude vaše sušička a tím víc bude mít funkcí.

Ohledně provozních nákladů je dobré mít při výběru alespoň základní povědomí. Ty bude určovat zejména příkon sušičky – čím bude vyšší, tím bude provoz sušičky finančně náročnější. Aby sušička na maso výrazně nezměnila vaše účty za elektřinu, měla by mít příkon přibližně do 1 000 W. Sušičky s vyšším příkonem už mohou finanční náklady na elektřinu ovlivnit výrazněji.

Dále je při výběru sušičky důležité odlišit sušičku na maso od sušičky ovoce a jiných potravin. Jelikož sušičky bývají často označovány pouze jako sušičky potravin, musíte vědět, jakou teplotu by měla sušička masa vlastně umět. Základem pro sušení masa je minimálně 70 °C. Pokud sušička označená jako sušička potravin umí pouze nižší teploty, jedná se pouze o sušičku ovoce či bylinek, nikoli masa.

sušičky na maso

Typy sušiček na maso

U sušiček na maso rozlišujeme pouze 2 základní typy, a to klasické sušičky na maso a sušičky s bočním plněním.

Klasické sušičky na maso

Klasické sušičky na maso disponují ventilátorem umístěným uprostřed sušičky. Tyto sušičky proto maso suší pomocí cirkulace vzduchu. V jejich vnitřním prostoru ale ventilátor poněkud zabírá místo, proto jsou vhodnější spíše na občasné použití s menšími várkami masa. Mohou mít kulatý nebo hranatý tvar, ten ale při výběru nehraje nějakou významnou roli. Výhodou klasických sušiček na maso je to, že patří mezi ty levnější. Minusem ale je, že při větších várkách potravin či masa se vložené potraviny nemusí usušit rovnoměrně.

Klady

  • příznivá pořizovací cena
  • pro občasné domácí sušení masa v menších várkách jsou naprosto ideální

Zápory

  • vnitřek je méně prostorný – ventilátor uvnitř zabírá místo
  • větší várky masa se nemusí usušit rovnoměrně
  • nutnost prohazování plat pro správné sušení

Sušičky na maso s bočním plněním

Tyto sušičky vypadají jako trouba a jsou vždy hranaté. Mají robustní a odolnou konstrukci. Bývají sice dražší, vyráběny ale jsou z kvalitních a odolných materiálů. Pokud chcete maso sušit často a ve větším množství, je pro vás vhodný právě tento typ sušičky na maso. Ventilátor je u nich umístěný na zadní stěně, a proto nabízí mnohem více prostoru než klasické sušičky. Maso v nich proto můžete sušit ve větších várkách. Sušení masa je rovnoměrné a velmi rychlé, odpadává tedy nutnost prohazování plat během sušení. 

Klady

  • prostornější sušičky
  • maso lze sušit ve větším množství najednou
  • kvalitní a odolná konstrukce
  • sušení masa je rovnoměrné
  • o proces sušení se nemusíte nijak starat – postačí zapnout sušičku

Zápory

  • zabírají v kuchyni více místa
  • vyšší pořizovací cena

Paramerty sušiček na maso – podle čeho vybrat?

Sušičku na maso je nutné vybírat také podle jejích základních parametrů. Které jsou ty nejdůležitější?

Počet plat

Počet sušících plat určuje to, kolik masa najednou v sušičce usušíte. Čím větší je sušička, tím více plat samozřejmě má. Nejčastěji jsou k dostání sušičky s 5-12 platy. Maso k sušení se ale krájí na velmi tenké plátky, proto budete potřebovat co největší sušící plochu.

Pro pohodlné sušení je proto základem sušička s alespoň 7-8 platy. Ideální pak je pořídit si takovou sušičku, ke které je možné si plata přikoupit. Pokud časem a používáním zjistíte, že byste na sušení potřebovali více místa, nebudete mít problém si ho přikoupit.

Výkon a příkon

Velmi důležitým parametrem je při sušičkách na maso jejich topný výkon. Napoví vám totiž, jaká bude doba sušení masa – čím vyšší výkon, tím rychleji bude sušička sušit. Aby sušení netrvalo velmi dlouho, základem je výkon alespoň 500-600 W. Úzce však souvisí s příkonem. Ten určuje, kolik elektrické energie bude sušička odebírat na to, aby dosáhla požadovaného výkonu.

Díky tomuto parametru se dozvíte, jaké vlastně budou provozní náklady sušičky. Čím vyšší výkon, tím tedy vyšší i příkon a provozní náklady. Pokud nechcete být nemile překvapeni vysokými účty za elektřinu, vybírejte sušičky s příkonem do 1 000 W. Naopak sušičky s velmi nízkým příkonem nemusí maso sušit uspokojivě, proto se jim raději vyhněte.

Rozměry

Sušičky na maso s velkým počtem plat nejsou zrovna malými spotřebiči, proto před jejich výběrem zvažte, zda na ně máte v kuchyni dostatek místa. Ideální je si předem stanovit maximální hodnotu, jak rozměrná může vlastně vaše nová sušička být.

Materiál

Materiál, ze kterého je sušička vyrobena, je dalším důležitým parametrem při výběru. Levnější volbou jsou plastové sušičky. Nejsou ale samozřejmě tak odolné a kvalitní jako dražší kovové sušičky. Další rozdíl mezi nimi pak najdeme ve způsobu mytí plat – ty z plastových sušiček se většinou nesmí mýt v myčce nádobí, zatímco ty z kovových sušiček ano. 

Hlučnost

Hlučnost je parametrem, který u sušiček nemusí být na první pohled zase tak důležitý. Pokud ale máte pouze kuchyňský kout spojený s obývacím pokojem, v takovém případě už na hlučnosti může dost záležet. Vybírejte proto nejtišší sušičky s úrovní hluku kolem 40 dB. Sušičky s hlučností nad 50 dB už při provozu mohou být rušivé.

Užitečné funkce a vlastnosti

Dále pak sušičku vybírejte podle toho, jaké funkce od ní očekáváte. Zde je 5 nejčastějších doplňkových funkcí, které se vám u sušiček na maso vyplatí nejvíce:

  • Pojistka proti přehřátí – tuto funkci najdete u plastových typů. Při přehřátí sušičky pojistka spotřebič vypne a zabrání tak případné nehodě či požáru.
  • Časovač – umožňuje vám nastavit sušící interval, po jehož uplynutí se sušička sama vypne a vy tak nebudete muset dobu sušení masa hlídat.
  • Regulace teploty – je asi nejužitečnější doplňkovou funkcí. Termostat vám umožňuje nastavit si během sušení libovolnou teplotu, díky čemuž můžete sušičku masa využívat také na sušení ovoce, bylinek, hub a dalších potravin.
  • Infračervené záření – najdete jej na nejdražších sušičkách na maso. Umožňuje sušit maso šetrně a zachovat v něm vyšší obsah živin. 
  • Zvukový signál – tato funkce vás po skončení programu či nastaveného intervalu upozorní na ukončení sušení.

Čím víc doplňkových funkcí bude sušička masa mít, tím bude samozřejmě vyšší i její cena. Nejdražší bývají sušičky s infračerveným zářením.

Čtěte také: [RECENZE] Rýžovary – nejlepší modely pro rok 2023

Recenze nejlepších sušiček na maso

Klarstein Master Jerky 300

Profesionální sušička potravin z nerezové oceli Klarstein Master Jerky 300 nemusí najít uplatnění jen v kuchyních, ale už také ve specializovaných prodejnách sušených potravin. Jde totiž o profesionální zařízení s velmi velkou sušící plochou a v kvalitním a odolném provedení. Nabízí celkem 20 sušících plat a obrovský topný výkon 2 000 W, který zajistí to, že sušení masa bude velmi rychlé.

Regulace teploty je samozřejmostí (rozsah 40-90 °C), proto v této sušičce můžete sušit cokoli – maso, ovoce, zeleninu, houby a podobně. Sušit lze také květiny či bylinky, proto v sušičce můžete vyrábět například bylinné čaje. Časovač sušičky má rozsah 24 hodin. 20 plat už ale zabere spoustu místa, proto je tato sušička dost rozměrná – 47 x 97,5 x 61 cm. Váží až 40 kilogramů. Snadnou manipulaci ale zajišťují kolečka.

Plusy

  • profesionální a rychlé sušení s množstvím doplňkových funkcí
  • regulace teploty a 24hodinový časovač
  • kvalitní a stylové provedení z nerezové oceli
  • 20 sušících plat
  • obrovský výkon 2 000 W

Mínusy

  • velké rozměry a hmotnost
  • vysoká pořizovací cena

Royal Catering RCDA-297S

Na druhém místě se umístila další profesionální sušička na maso, která kromě domácích kuchyní už může najít uplatnění také v gastronomických provozech – Royal Catering RCDA-297S. Díky 22 platům nabízí obrovskou sušící plochu. Její výkon je impozantní – 3 070 W.

Sušení je velmi rychlé a teplo je uvnitř sušičky rozloženo rovnoměrně. Teplotu lze regulovat mezi 40 až 90 °C, proto lze v této sušičce sušit kromě masa i zeleninu, ovoce nebo bylinky. Disponuje také 15hodinovým časovačem. Teplotu i časovač lze regulovat velmi intuitivně pomocí otočného regulátoru.

Sušička i vyjímatelná plata jsou vyrobeny z kvalitní ušlechtilé oceli. Jsou proto odolné a velmi snadno se čistí. Díky proskleným dvířkům lze sušené potraviny kontrolovat pohledem bez nutnosti otevření sušičky. Sušička má ale opět větší rozměry – 72 x 55 x 108 cm. Váží až 62 kilogramů, proto je před jejím nákupem nutné zvážit, zda na ní máte v kuchyni dostatek místa. 

Plusy

  • regulace teploty od 40 do 90 °C a 15hodinový časovač
  • usuší maso, ovoce, zeleninu, houby, ryby, bylinky a cokoli dalšího
  • uplatnění i v gastronomických provozech
  • 22 sušících plat
  • obrovský výkon 3 070 W a krátká doba sušení
  • kvalitní provedení z ušlechtilé oceli

Mínusy

  • velmi velké rozměry a vysoká hmotnost
  • velmi vysoká pořizovací cena
  • vysoké provozní náklady

Klarstein Master Jerky 16

Pokud nemusíte mít profesionální sušičku na maso, ale přesto hledáte velmi kvalitní a výkonný spotřebič, Klarstein Master Jerky 16 je vhodná přesně pro vás. S jejími rozměry 44 x 66 x 57 cm už nebude dělat problémy ani průměrně velkým kuchyním.

Nabízí plynule regulovatelnou teplotu mezi 40 a 90 °C a 16 sušících plat z ušlechtilé oceli. Sušit v ní proto můžete jak maso, tak ovoce či zeleninu. Její topný výkon je stále velmi vysoký – 1 500 W, sušení masa je v ní proto velmi rychlé.

Koncept Nutrition Plus zase zajistí to, že v sušených potravinách zůstanou zachovány všechny důležité vitamíny a minerály a zintenzivní se jejich chuť. Odolná konstrukce sušičky z ušlechtilé oceli je velmi stylová a Klarstein Master Jerky 16 se proto stane ozdobou každé kuchyně. 

Plusy

  • teplota regulovatelná mezi 40 a 90 °C a 15hodinový časovač
  • 16 sušících plat
  • vysoký výkon 1 500 W
  • koncept Nutrition Plus
  • stylový design
  • snadné čištění pláště i plat

Mínusy

  • pro menší kuchyně stále velké rozměry i hmotnost (25 kg)
  • vyšší pořizovací cena
  • vyšší příkon 1 500 W (vyšší provozní náklady)

G21 Mistral

Sušička potravin G21 Mistral v nerezovém provedení patří mezi velmi výkonné a kvalitní domácí sušičky na maso. Díky menším rozměrům nedělá problémy ani menším kuchyním. Teplotu na ní lze regulovat mezi 35 až 75 °C, opět proto usuší ovoce, zeleninu, bylinky, houby, ale i maso. Je velmi odolná a snadno se čistí.

Nabízí 10 plat z nerezu, které lze vyjmout a snadno umýt v myčce. Nerezová dvířka s okénkem zase umožňují kontrolu sušených potravin bez nutnosti otevření dvířek a vpuštěni chladného vzduchu do sušičky. Výkon je stále na velmi solidní úrovni 1 100 W, což umožňuje rychlé sušení potravin. Ovládání sušičky je intuitivní a snadné, samozřejmostí je opět časovač, který má rozsah 30 minut až 48 hodin. 

Plusy

  • odolné a stylové nerezové provedení
  • rozměry a hmotnost vhodné i do menších kuchyní
  • dvířka s okénkem
  • možnost regulace teploty a 48hodinový časovač
  • 10 sušících plat
  • snadné čištění a údržba
  • příznivá cena

Mínusy

  • vyšší hlučnost 52 dB – nemusí být úplně vhodná pro kuchyňské kouty v obývacích pokojích

G21 Breezer

G21 Breezer je ideální domácí sušičkou na maso do malých kuchyní na méně časté sušení masa v menších množstvích. Díky malým rozměrům se pohodlně vejde na kuchyňskou linku a nabídne 6 sušících nerezových plat.

V nerezovém provedení je také tělo sušičky, snadno se proto čistí a má stylový design. Teplotu lze u ní regulovat v rozmezí 35-75 °C, usuší proto cokoli od ovoce, přes zeleninu, až po maso. Nerezová dvířka opět disponují také okénkem pro snadnou kontrolu sušených potravin. Nabízí stále velmi slušný výkon 650 W i 48hodinový časovač.

Pro občasné domácí sušení masa je G21 Breezer snad tou nejlepší volbou – proto se také podle portálu Heureka stala nejlepší sušičkou potravin za rok 2022.

Plusy

  • kompaktní rozměry
  • nízká hmotnost
  • možnost regulace teploty mezi 35-75 °C a 48hodinový časovač
  • stylové nerezové provedení, které se snadno čistí
  • dvířka s okénkem
  • slušný výkon 650 W
  • nižší provozní náklady
  • velmi přívětivá pořizovací cena

Mínusy

  • pouze 6 sušících plat
  • menší rozměr sušícího plata
  • vhodná spíše pro občasné sušení masa v menších množstvích
  • vyšší hlučnost 52 dB
recenze sušičky na maso

Údržba sušičky na maso

Údržba sušičky na maso je velmi snadná. Začíná však správným přístupem – v sušičce vždy sušte pouze takové potraviny, které jsou k tomu určené, a snažte se jí nepřeplňovat. Při údržbě pak vždy postupujte podle návodu konkrétního výrobce. 

Po každém použití nezapomeňte sušičku důkladně vyčistit. Vždy však počkejte, až po ukončení sušení sušička trochu zchladne. Na mytí plat používejte pouze vodu nebo neagresivní mycí prostředky. To, zda plata můžete mýt v myčce nádobí či nikoli, se vždy dozvíte v manuálu konkrétního spotřebiče.

FAQ (Otázky a odpovědi)

Jaká je nejlepší sušička na maso?

Na sušení masa je ideální sušička s ventilátorem, která umí pracovat s teplotami alespoň 70-75 °C. Při nižších teplotách kvalita sušeného masa klesá nebo ho v sušičce neusušíte vůbec.

Jak dlouho se suší maso?

To záleží hlavně na tom, jak tenké plátky masa si na sušení připravíte. Většinou se doba sušení pohybuje mezi 6-8 hodinami.

Mohu plata na sušení mýt v myčce?

Některé modely sušiček to umožňují, jiné zase nikoli (jsou to většinou ty levnější plastové). To, zda plata mohou do myčky, se vždy dozvíte v manuálu konkrétního spotřebiče.

Kolik stojí sušička na maso?

Cenové rozpětí je velmi široké. Nejlevnější sušičky pořídíte do 2 000 Kč, tyto modely ale nebývají velmi kvalitní. Opravdu kvalitní domácí sušičku na maso si můžete pořídit za přibližně 4 000-6 000 Kč. Rozměrné profesionální sušičky na maso pak lze pořídit přibližně od 12 000-15 000 Kč a výše.

Proč by sušička na maso měla mít možnost regulaci teploty?

Abyste jí mohli používat také na jiné druhy potravin a nemuseli si tak zbytečně pořizovat například sušičku na ovoce. Maso se suší při vyšších teplotách než ovoce či zelenina. Pokud by sušička neměla možnost regulace teploty, ovoce ani zeleninu byste v ní sušit nemohli. S touto možností si ale teplotu snadno nastavíte přesně podle toho, co se zrovna chystáte sušit.

Autor: Marek Kočan

Zdroje foto: Heureka.cz, autorské foto redakce Nebydliblbe.cz


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Leave a Reply