Šípek je u nás velmi známým plodem. Bez barevné záplavy, která okolí luk, lesů a polí zbarví do ruda, by to snad ani nemohl být ten pravý český podzim. Šípek je plodem ostnitého keře – šípkové růže, latinsky zvané Rosa canina.
Léčivé účinky šípku jsou v tradičním léčitelství využívány již po tisíce let. Nejznámějším receptem je zřejmě šípkový čaj, jehož blahodárný a posilující vliv na imunitní systém známe všichni. Není to ale pouze imunita, co tyto malé rudé bobulovité plody podporují.
Účinků na naše zdraví mají šípky mnohem více. A to zejména díky pestré skladbě zdraví prospěšných látek, kterou obsahují. Jaké látky to jsou?
Zdraví prospěšné látky v šípku
V šípkách najdeme množství látek užitečných pro naše zdraví. Z vitamínů to je velké množství vitamínu C, pak také tiamin, kyselina pantothenová, biotin, kyselina listová, tokoferol, fytochinon, rutin.
Z užitečných minerálů bychom v šípku našli například vápník, draslík, hořčík, zinek, mangan, fosfor, sodík, měď nebo železo. A to stále není všechno. V šípkách se ze zdraví prospěšných látek dále nachází také vláknina, flavonoidy, silice, třísloviny, pektiny, kyselina citrónová, kyselina jablečná, betakaroten.
Jde o naprosto unikátní a komplexní skladbu téměř všeho důležitého, co lidský organismus potřebuje. Nelze se pak divit, že šípky mají na lidské tělo celou paletu různých účinků. Jaké účinky to jsou?

Účinky šípků – na co je využít?
Podpora imunitního systému a antioxidační působení
To, že imunitní systém potřebuje ke správnému fungování dostatek vitamínu C, víme asi všichni. Šípky jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů tohoto vitamínu v ČR. Nachází se ho v nich tolik, že šípky byly v minulosti využívány jako lék proti skorbutu.
Silná imunita se ale neobejde ani bez dalších důležitých vitamínů. Šípky, jak jsme si popsali výše, jich obsahují celé spektrum. Šípkový čaj je proto jedním z nejlepších způsobů, jak do těla doplnit vitamíny a posílit imunitní systém. Navíc je dobré popíjet ho také během nachlazení, chřipky, kašle či respiračních potíží.
Šípky jsou také napěchovány antioxidanty. To jsou látky, které ochraňují buňky našeho těla před oxidačním stresem a předčasným stárnutím. Mají protizánětlivé účinky, a navíc také podporují imunitní systém. Šípky obsahují také látky, které pomáhají celý organismus detoxikovat a pročistit.
Podpora trávicího systému
Na trávicí systém má šípek všestranné účinky. Obsahují pektin a vlákninu – látky působící jako prebiotika, což znamená, že podporují zdraví prospěšné kmeny bakterií v lidských střevech. Spolu s lepším stavem střevní mikroflóry opět sílí také imunitní systém. Vláknina je navíc také „uklízečkou střev“, která se stará o čistotu střeva a tím působí proti vzniku rakoviny.
Šípky příznivě působí také na stav žaludku a mohou pomoci zmírňovat průjem, plynatost či kolikové bolesti.
Podpora kosterní soustavy
Šípky obsahují také dostatek vápníku. Díky tomu jsou dobré pro správný růst kostí, kloubů a v dobrém stavu pomáhají udržovat také zuby. Navíc se mohou stát také dobrou prevencí vzniku osteoporózy. Některé výzkumy naznačují, že šípky mohou zmírňovat také příznaky a bolesti při artritidě.
Zdravá pokožka, nehty i vlasy
Jak jsme si již řekli, šípek obsahuje spoustu vitamínu C. Ten hraje zásadní roli při tvorbě kolagenu v těle. A právě kolagen je to, co naši pokožku, vlasy a nehty udržuje zdravé, pružné, lesklé a mladistvé. Tvorba vrásek přímo souvisí s úbytkem kolagenu v důsledku postupujícího věku.
Podpora vylučovacího systému
Mezi další účinky šípků patří močopudné působení. Pomáhají z těla vypudit nadbytečnou vodu a pomáhají tím detoxikovat ledviny a játra.
Mají příznivé působení při jakýchkoli zánětech v močovém systému či ledvinách. Nápomocné mohou být také při nepříjemných ledvinových kamenech.
Krev, cévy a krevní srážlivost
Výčet působení šípků na lidský organismus stále nekončí. Šípky mají také hemostatické účinky, mohou být proto nápomocné během silné menstruace nebo při hemoroidech v akutním stadiu.
Díky obsahu železa pomáhají také při sideropenické anémii, jsou dobré pro zlepšení krvetvorby a zásobení buněk kyslíkem. Pomáhají normalizovat srážlivost krve, čistí krev a posilují také cévní stěnu (díky tomu mohou pomáhat i při varixech).
Šípek jako pomocník při hubnutí
Díky obsahu vitamínu C a zejména vlákniny jsou šípky vhodné také během jakékoli redukční diety. Stanou se efektivní podporou procesu hubnutí.

Jak šípky připravit a užívat?
Jak jste mohli vidět, šípky jsou opravdovým zázrakem přírody. Mohou být nápomocné při řadě problémů a nemocí různých tělesných systémů, stačí je pravidelně konzumovat. Připravit si je můžete různými způsoby.
Tím nejoblíbenějším je rozhodně bylinný čaj z plodů, tedy z šípků. Jde o výborný přírodní prostředek, který do těla doplní celou škálu vitamínů a minerálů, posílí a detoxikuje organismus, podpoří imunitní systém a ochrání nás před nachlazením a chřipkou. Dejte si ale pozor na jeho správnou přípravu – šípky musí nejdříve projít macerací za studena, jen tak zachováte co nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek. Po maceraci se šípkový čaj pouze ohřívá, nikoli vaří. Poté musíte čaj scedit velmi jemným sítkem, abyste ho zbavili jemných chloupků ze šípků. V opačném případě byste si podráždili trávicí trakt.
Z šípků pak lze dále připravovat také džemy, marmelády, sirupy, kompoty, víno, likér nebo populární šípkovou omáčku. Použít je můžete také jako dochucovadlo do jakýchkoli sladkých jídel. Vždy si ale dejte pozor na výše zmíněné chloupky – v každém případě je musíte před konzumací šípků z plodů odstranit.
Ženy zcela jistě ocení také to, že si z šípků mohou vyrobit také olej, který výborně vyživuje a hydratuje pokožku. Používá se také k léčbě drobných poranění na kůži.