Vánoční rostliny v interiéru

K Vánocům bezesporu patří vánoční stromeček, který dodá prostoru tu správnou atmosféru. Vykouzlit ji ale můžete i květinami či nekvetoucími rostlinami, které k těmto svátkům také patří. Asi nejznámější je vánoční hvězda, která se v tomto období zbarvuje do sytě červena. Které další druhy patří mezi vánoční rostliny?

Libavka

Libavka (Gaultheria) není jen okrasnou rostlinkou pro zpestření vánoční výzdoby. Jedná se také o léčivku, která během zimy oplývá červenými, jedlými plody. Libavky totiž patří do čeledi vřesovcovitých, podobně jako borůvky či brusinky

Libavka je nízký keřík s lesklými hladkými listy oválného tvaru, kterému se velmi dobře daří nejen v záhonu, ale také v květináči. Důležitá je správná volba substrátu, protože jako většina vřesovcovitých, i tento druh vyžaduje kyselé pH. Substrát tedy smíchejte s rašelinou. Chcete-li rostlinku využít také jako léčivku, zvolte k pěstování libavku polehlou (Gaultheria procumbens), která má jedlé listy i plody. 

libavka

Hvězdník

Hvězdník, známý také jako amarylka (Hippeastrum) je krásnou, až majestátně kvetoucí rostlinou, jejíž velké vonící květy se objevují právě v období Vánoc. Mohou mít různé barvy, od bílé, přes růžovou až po červenou, která je pro tyto svátky nejtypičtější. Amarylka je cibulovina, která se u nás pěstuje jako pokojovka. Potřebuje dostatek světla a teplo, do květu se určitě dostane při pěstování na okenním parapetu, který je v blízkosti topení. Nechcete-li čekat na to, než vám rostlina vyroste z cibulky, můžete si již předpěstovaný kus zakoupit třeba v květinářství. Hvězdník může být milým dárkem pro hostitele při vánočních návštěvách. 

hvězdník

Krásnohlávek

Krásnohlávek neboli drátovec (Leucophyta brownii) je typickou zimní, nekvetoucí, okrasnou rostlinou. Seženete ho snad všude – v hobby marketech, zahradnictvích, květinářstvích i ve větších marketech s potravinami. Pěstuje se v květináčích, často je součástí truhlíkových aranžmá na okenních parapetech. Pokud ho však necháte venku i v teplotách nižších než 0 °C, dalšího roku se nejspíš nedočká, a tak koncem podzimu raději truhlíky přemístěte na parapet do interiéru, současně také snižte zálivku na minimum. 

krásnohlávek

Kolopejka

Kolopejka vděčná, známá také jako kalanchoe, patří do čeledi tlusticovitých, tedy mezi sukulentní rostliny. I tento druh najdete před Vánocemi (a nejen těmi) na pultech všech obchodů, které květiny prodávají. Na výběr je nespočet barev, v tomto období pak bývá nejoblíbenější červená a bílá. Zbarvené jsou pouze drobné květy, kterými je rostlinka posetá, listy jsou hladké, lesklé a mírně dužnaté. Kalanchoe je nenáročná na pěstování. Zalévat ji stačí jednou týdně, spokojí se i s rozptýleným světlem. 

kolopejka

Cesmína

Cesmína, latinsky Ilex, je stálezelený keř, který v době plodu zdobí červené bobule. Jedná se o typickou vánoční rostlinu, kterou v tomto období využijete k výrobě vánočních dekorací, věnců či různých aranžmá. Pěstovat ji můžete celoročně venku, keře se dorůstají i 5 metrů a jsou velmi husté, tedy ideální pro živé ploty. Velmi dobře ale snáší řez, a tak je lze udržovat i v kompaktním rozměru pro pěstování v květináčích. Cesmína je perfektní rostlinou do zimní zahrady.

TIP: Cesmínou lze zkrášlit také zahrady, kde ji lze pěstovat jako solitéru nebo živý plot. Které další zajímavé keře se do zahrady hodí a jak se o ně starat? To se dozvíte v tomto článku.

Vánoční kaktus

Vánoční kaktus (Schlumbergera truncata) vlastně není pravým kaktusem. Jedná se o tropickou rostlinu s pevnými kožovitými listy, které připomínají listy sukulentů. V zimě se na konci těchto listy tvořených „stonků“ objevují červené, případně růžové či jinak zbarvené květy. Aby jste se květů dočkali v tom správném období, je potřeba rostlině trochu pomoci. Vánoční kaktus se totiž řadí mezi takzvané krátkodenní druhy. To znamená, že se probouzí až tehdy, kdy se dny zkrátí a teploty dlouhodobě klesnou. Přemístěte proto květináč s rostlinou do nevytápěné místnosti, ve které večer nerozsvěcujete světla. 

TIP: Kaktusy a sukulenty jsou oblíbené pokojové rostliny. Jsou nenáročné a přežijí i péči těch méně zodpovědných pěstitelů. Jak se o ně starat, a které druhy vybrat se dozvíte v tomto článku.

vánoční kaktus

Vánoční hvězda

Nejznámější vánoční květinou, kterou najdete snad v každé domácnosti, je vánoční hvězda, odborně zvaná pryšec nádherný (Poinsettia). Oblíbená je hlavně pro velký červený květ. Ve skutečnosti se nejedná o pravý květ, nýbrž o červeně zbarvené listy, které mění odstín právě v zimním období. Vánoční hvězdu lze sehnat i v bílé variantě. 

Velmi často se stává, že si lidé vánoční hvězdu zakoupí začátkem Adventu a na Štědrý den už je rostlina opadaná a má nejlepší chvíle za sebou. Jak se tedy o vánoční hvězdu postarat? 

vánoční hvězda

Důležité je dobře vybírat už při nákupu. Zaměřte se na droboučké kvítky umístěné uprostřed červených listenů. Ty by neměly být rozkvetlé a žlutě zbarvené, musí být uzavřené a zelené. Celá rostlina musí působit vitálně. Pokud uvidíte opadlý lístek či podmáčený substrát, který už projevuje první známky plísní, vyberte raději jiný kus. 

Květinu nedáváme do blízkosti radiátorů, často otevíraných oken ani do průvanu. Potřebuje stabilní teplotu, ideální je ji postavit na stůl s dostatkem rozptýleného světla. Hvězdu můžete na noc přenášet do nejchladnější místnosti v bytě, vydrží pak déle. Při zálivce dejte pozor na přelití, substrát by měl mezi jednotlivými zalitími mírně proschnout. Během pěstování odstraňujeme zažloutlé či poškozené listy. 

Autor: Redakce

Zdroje obrázků: Pixabay.com, Shutterstock.com

Blog na WordPress.com.