RECENZE: Robotické čističe oken

recenze robotické čističe oken

Mytí oken patří mezi domácí práce, kterým se většina lidí vyhýbá. Bydlíte-li v bytovém domě ve vyšším patře, je mytí oken poměrně nebezpečná záležitost. V rodinném domě máte zase tolik oken, že si na jejich čištění musíte vyčlenit celý den. Robotické čističe oken udělají téměř všechnu práci s mytím oken za vás. Naše recenze vám navíc ukáže ty nejlepší robotické čističe oken na trhu.

Jak funguje robotický čistič oken?

Jedná se o klasický domácí spotřebič, který je v první řadě nutné nabít z elektrické sítě. Následně už se o provoz postará zabudovaný akumulátor. Některé modely lze dokonce zapojit přímo do elektřiny a není třeba se omezovat kapacitou baterie. 

Robotický čistič oken za vás umyje a vyleští okna, zrcadla, skleněné dveře, sprchové kouty a další skleněné plochy v domácnosti. Nepotřebujete žádné další hadry, stěrky a jiné pomůcky – robot na okna si poradí téměř bez vaší pomoci. 

Stačí ho naplnit saponátem, do nádobky nalít čistou vodu, umístit na okno a zabezpečit jistícím lankem. Poté robota zapněte pomocí příslušného tlačítka či mobilní aplikace.

recenze robotické čističe oken

Výhody robota na okna

  • mytí oken bez námahy

  • ovládání pomocí dálkového ovladače nebo mobilní aplikace z pohodlí gauče

  • okna jsou precizně umytá a vyleštěná

  • umyje i velké plochy, například francouzská okna

  • vyčistí i další skleněné povrchy v domácnosti, například sprchový kout

TIP: Místo zdlouhavého mytí oken se raději zrelaxujte ve vlastní vířivce! Jak vybrat vířivku na terasu či zahradu vám poradíme v tomto článku.

Nevýhody robotického čističe oken

  • vyšší pořizovací cena

  • dražší speciální čisticí prostředky

  • některé odolné nečistoty nevyčistí (například ptačí exkrementy)

  • je nutné vybírat vhodný přístroj pro určitý typ oken (například pro bezrámová)

Jak vybrat robotický čistič oken?

Výběr robota na okna není zrovna procházka růžovým sadem. Funkcí, které výrobci nabízejí, je poměrně hodně a parametry jednotlivých modelů se výrazně rozcházejí. Před nákupem robota na čištění oken si tedy nejdříve zodpovězte tyto otázky:

  • Jak velká okna budu umývat?
  • Kolik oken bude robot mýt?
  • Mají okna rámy? Chci umývat i bezrámové plochy?
  • Kolik chci do spotřebiče investovat?
  • Jak intenzivní nečistoty bude čistič oken mýt?

Tvar robota

Tvar robota je důležitý z prostého důvodu – musí se vejít do okrajů oken. Hranatý robot na okna si obvykle se všemi rohy poradí. Výhodou kulatého čističe je zase lepší naleštění skel.

Velikost a hmotnost

Budete-li čistit velké plochy, vyplatí se vám nákup většího robotického čističe. Mytí oken tak bude rychlejší a efektivnější. Naopak malá okna vyžadují menšího robota, aby měl na tabulích prostor pro otáčení a manipulaci. 

Myslete také na hmotnost robota. Obvykle čističe váží asi 1 až 3 kilogramy. Těžší modely sice z okna nespadnou, mohou ale poškodit stará okna vyrobená z klasického skla. 

Napájení

Co se týče napájení robotického čističe na okna, máme dvě možnosti. Tou první je přístroj s kabelem, který je během mytí neustále zapojený do sítě. Výhodou je, že může mýt skla celé hodiny a nejsme omezeni kapacitou baterií. Nevýhodou může být nedostatečně dlouhý kabel a nutnost jeho prodloužení. 

Akumulátorové modely můžete použít i tam, kde elektrické zásuvky chybí. Mají však poměrně krátkou dobu provozu, obvykle se jedná o 20 až 40 minut. 

Doplňky a funkce

Robotický vysavač na okna může mít řadu dalších funkcí a doplňků, díky kterým je čištění oken ještě snadnější a efektivnější.

  • Bezpečnostní lanko či řetízek – tento prvek by měl být nezbytností. Chrání totiž přístroj před pádem z okna dolů. 
  • Dálkové ovládání – drobný ovladač, kterým robota na okna zapnete i z vedlejší místnosti, už dnes najdete u většiny levnějších i středně drahých modelů.
  • Ovládání pomocí mobilní aplikace – ještě komfortnější je ovládání robota prostřednictvím aplikace v mobilu. Zařízení propojíte prostřednictvím Bluetooth.
  • Single-side cleaning – funkce čištění z jedné strany, využijete ji třeba při mytí zrcadel.
  • Detekce okrajů – máte-li okna bez rámů, je pro vás tato funkce nezbytností. 

Recenze – nejlepší robotické čističe oken

hobot 298

Hobot 298

Robotický čistič oken s patentovaným ultrasonickým rozprašovačem, který můžete ovládat pomocí mobilní aplikace. Tento model podporuje detekci okrajů, je velmi tichý a má spolehlivý navigační systém.

5/5

Zjistit cenu

Mamibot W120

Robotický čistič oken vhodný do domácnosti s vysokou výdrží baterie, možností suchého i mokrého čištění a mytí bezrámových oken. Vyznačuje se vysokým výkonem i rychlostí čištění.

4.5/5

Zjistit cenu

hobot 368

Hobot 368

Efektivní robotický čistič pro střední a malá okna. Díky měkkým utěrkám z mikrovlákna navíc skla vyleští. Vhodný pro bezrámová a různě tlustá skla. Robota můžete ovládat pomocí mobilní aplikace.

4/5

Zjistit cenu

Hobot 2S recenze

Hobot 2S – recenze

Robotický čistič oken Hobot 2S je napájený přímo ze sítě. Ovládá se přes mobilní aplikaci či dálkové ovládání. Vyznačuje se tichým chodem, nízkou spotřebou vody a rychlostí úklidu. Má však tendence okna nedolešťovat a zanechávat šmouhy.

3.5/5

Zjistit cenu

FAQ – najčastější otázky

Jak vybrat robotický čistič oken?

Robota na okna vybíráme podle tvaru, velikosti, funkcí i ceny. Důležité je znát velikost oken a ujasnit si, zda chcete raději vyleštěná skla nebo čisté rohy. Nezbytné je vybrat robota vhodného na daný typ oken, zejména jedná-li se o bezrámová okna.

Nespadne mi robot z okna?

Před zapnutím přístroje se ujistěte, že jste jej zajistili bezpečnostním lankem nebo řetízkem. Díky tomu předejdete případnému pádu z výšky v případě poruchy nebo špatného počasí. 

Jak se robotický čistič na okna ovládá?

Možností je několik. Levné varianty se zapínají tlačítky přímo na přístroji. Další variantou je přiložené dálkové ovládání. U lepších modelů pak najdeme mobilní aplikaci, která funguje přes Bluetooth a robota tak ovládáme prostřednictvím mobilu. 

Blog na WordPress.com.